Groep D: City groepswinnaar door nederlaag Juventus

Manchester City heeft zich als winnaar van Groep D voor de achtste finale van de Champions League geplaatst. Het profiteerde van de nederlaag van Juventus tegen Sevilla, dat Borussia Mönchengladbach van plek drie stootte.

Manchester City - Borussia Mönchengladbach 4-2
Na de sensationele zege op Bayern München kwam hekkensluiter Borussia Mönchengladbach op een roze wolk naar Manchester City, dat door de nederlaag tegen Stoke City en een enorme blessurecrisis juist in de problemen verkeerde.

City kon ondanks die kleine crisis vrijuit voetballen tegen Gladbach, want het was al zeker van een plek bij de laatste zestien. In de zestiende minuut kwamen de Engelsen op voorsprong via een prachtig doelpunt van David Silva (foto). De Spanjaard knalde hoog raak in de horte hoek na geweldig werk van Raheem Sterling, die Silva met een hakje diepstuurde na een mooie individuele actie.

Gladbach, dat een zege nodig had om zeker te zijn van de derde plek, zette de wedstrijd nog voor rust op zijn kop. Julian Korb schoot in de negentiende minuut diagonaal de 1-1 binnen en vlak voor rust maakte Raffael van dichtbij de 1-2.

Na rust joeg City lang op de gelijkmaker, die er pas tien minuten voor tijd kwam. Sterling prikte vanaf een paar meter raak na een passje van Wilfried Bony. Daarna knakte het verzet bij de Duitsers, die in de 82ste minuut de 3-2 om de oren kregen. Weer was Bony de aangever en Sterling - dit keer met een fraai geplaatst schot - de afmaker. De 4-2 - tevens de eindstand - volgde direct daarna en kwam in twee instanties van de voet van Bony.

Sevilla - Juventus 1-0
Sevilla moest winnen om kans te houden op de derde plaats, maar mocht van geluk spreken dat het halverwege niet tegen een duidelijke achterstand aankeek. Via Paolo Dybala en Álvaro Morata had het al geplaatste Juventus grote kansen onbenut gelaten. Dybala had de paal geraakt, terwijl Morata hoongelach ten deel viel na zijn misser van dichtbij. Gianluigi Buffon onderscheidde zich voor rust wel aan Italiaanse zijde, met een knappe redding op een kopbal van ex-ploegmaat Fernando Llorente.

Llorente was twintig minuten na rust wel trefzeker. Hij kopte raak na een corner. Juventus kwam tien minuten voor het einde dicht bij de gelijkmaker, maar een inzet van Dybala strandde net als voor rust op het aluminium. De missers in Andalusië kwamen de Italianen duur te staan, want daardoor raken zij de koppositie kwijt aan Manchester City en is hun uitgangspositie voor de loting voor de achtste finale aanmerkelijk minder.