Groep C: Turan-show leidt tot primeur voor Cillessen

Met Jasper Cillessen in de basis heeft het reeds geplaatste Barcelona dinsdag probleemloos afgerekend met Borussia Mönchengladbach in de afsluitende speelronde van de poulefase in de Champions League. Arda Turan blonk uit met een hattrick. Manchester City, dat al zeker was van plek twee in Groep C, speelde gelijk tegen Celtic.

Barcelona - Borussia Mönchengladbach 4-0
Omdat er voor Barcelona in sportief opzicht niets meer op het spel stond, besloot trainer Luis Enrique enkele vaste krachten te sparen. Zo nam Luis Suárez plaats op de bank ten faveure van Paco Alcácer - die nog niet bepaald uit zijn slof is geschoten sinds hij Valencia afgelopen zomer verruilde voor Barcelona - en verving Jasper Cillessen eerste keeper Marc-André ter Stegen. Het betekende voor de dertigvoudig Oranje-international zijn derde officiële wedstrijd voor Barcelona en de eerste in het kader van de Champions League.

Wie géén rust kreeg, was Lionel Messi. Luis Enrique wilde zijn sterspeler de kans geven om het recordaantal treffers van Cristiano Ronaldo in de poulefase van één Champions League-seizoen te evenaren of zelfs aan te scherpen. Na zestien minuten was Messi al voor een deel in zijn missie geslaagd. Op aangeven van Turan schoot de meervoudig Gouden Bal-winnaar overtuigend binnen voor zijn tiende goal in de groepsfase, eentje minder dan Ronaldo's record.

Vlak na de openingstreffer voorkwam doelman Yann Sommer met een fraaie redding dat Messi de score verdubbelde. Daarna trad een periode aan waarin Barcelona domineerde zonder veel uitgespeelde kansen af te dwingen. Cillessen had gerust een uiltje kunnen knappen, want Gladbach liet in aanvallend opzicht letterlijk niets zien. De bezoekers, die matig presteren in de Bundesliga, waren voor aanvang van het duel al zeker van de derde plaats in Groep C en daarmee een vervolg in de Europa League.

Select gezelschap
Na de hervatting eiste Turan een hoofdrol op. De oud-speler van Atlético Madrid kopte eerst in de vijftigste minuut raak nadat een voorzet van Denis Suárez werd gekraakt om drie minuten later een vloeiende aanval af te ronden met een fraaie schuiver. Turan haalde daarmee zijn gram nadat hij zaterdag in El Clásico de vrije trap veroorzaakte waaruit Sergio Ramos de 1-1 liet aantekenen. Halverwege de tweede helft completeerde de Turk zelfs zijn hattrick door eenvoudig binnen te tikken. Na Messi, Neymar, Samuel Eto'o, Ronaldinho en Rivaldo werd Turan de zesde Barcelona-speler die dat presteerde. In de slotfase was Messi nog dicht bij de 5-0, maar dankzij Sommer liep de schade niet nog verder op voor Gladbach.

Zo vierde Cillessen zijn eerste zege als basisspeler van Barcelona nadat het competitieduel met Alavés (1-2) en het bekerduel met Hércules (1-1) geen overwinning opleverden.

De defensie van Borussia Mönchengladbach had de handen vol aan Lionel Messi.

Manchester City - Celtic 1-1
Met het slopende Premier League-programma rond de feestdagen in het achterhoofd opteerde Pep Guardiola voor een fantasie-opstelling. Verdediger Tosin Adarabioyo (19) stond voor de tweede keer in de basis bij Manchester City in een officieel duel en met Bacary Sagna, Pablo Zabaleta en Pablo Maffeo begonnen liefst drie van origine rechtsbacks aan de wedstrijd.

Guardiola betaalde al na vier minuten de tol voor de vele wijzigingen. Patrick Roberts, nota bene gehuurd van Manchester City, werd geen strobreed in de weg gelegd toen hij naar binnen trok. Op zijn inzet bleef keeper Willy Caballero het antwoord schuldig. City stelde razendsnel orde op zaken. Kelechi Iheanacho liet doelman Craig Gordon (die Dorus de Vries opnieuw op de bank hield) kansloos met een hard en hoog schot nadat Nolito hem lanceerde.

Het was een wonder dat deze 1-1 tussenstand ook de eindstand zou worden, want beide teams kregen met name in de eerste helft riante mogelijkheden om vaker te scoren. Af en toe leek het wel of de managers Guardiola en Brendan Rodgers hadden afgesproken om het verdedigen voor één avond maar te laten voor wat het is. De Celtic-defensie verdedigde heel 'hoog', waardoor de razendsnelle Iheanacho een bron van gevaar was. Aan de andere kant maakte Moussa Dembélé het leven van de City-verdediging zuur.

In de tweede helft sloeg de 'spektakelbarometer' aanzienlijk minder vaak in het rood. Pas in de slotfase nam het aantal kansen weer toe, maar onder anderen Iheanacho had zijn vizier niet op scherp staan. De thuisploeg zag bovendien een goal van Nolito worden afgekeurd wegens buitenspel. Vlak voor tijd behoedde Caballero zijn ploeg nog voor een nederlaag door knap redding te brengen op een inzet van Gary Mackay-Steven.