Groep C: Silva helpt Del Bosque aan winst in jubileumduel

Spanje heeft een moeizame zege geboekt op Wit-Rusland, terwijl koploper Slowakije opnieuw geen steek liet vallen. Oekraïne blijft keurig in het spoor van de beste twee teams in Groep C.

Wit-Rusland – Spanje 0-1
Spanje heeft in Borisov een moeizame zege op Wit-Rusland geboekt. In de honderdste interland onder leiding van bondscoach Vincente Del Bosque slaagde de regerend Europees kampioen er niet in om een voetbalshow weg te geven. Spanje kon nauwelijks gaten vinden in de hechte defensie van de thuisploeg.

Toch werden drie belangrijke punten gepakt. Doelman Andrey Gorbunov ging in de 43ste minuut flink in de fout en David Silva profiteerde optimaal door raak te knallen. Mede dankzij een knappe redding van Iker Casillas bleek dit doelpunt van Silva uiteindelijk genoeg om Wit-Rusland te verslaan.

Slowakije – Macedonië 2-1
Slowakije heeft na zes kwalificatiewedstrijden in aanloop naar het EK 2016 in Frankrijk nog steeds geen puntenverlies geleden. Dit keer werd Macedonië verslagen. De voorsprong  op achtervolger Spanje blijft drie punten, terwijl nummer drie Oekraïne zes punten minder heeft.

Met een kopbal hielp Kornel Saláta Slowakije al in de achtste minuut aan de leiding. Vlak voor rust voegde Marek Hamsik daar op fraaie wijze een doelpunt aan toe. De aanvallende middenvelder van Napoli zette de keeper op het verkeerde been, alvorens simpel binnen te schuiven. Arijan Ademi maakte na de hervatting nog wel de aansluitingstreffer, maar verder dan 2-1 kwam Macedonië niet.

Oekraïne - Luxemburg 3-0
Pas in de 49ste minuut brak Oekraïne de ban, toen Artem Kravets de bal met zijn borst in het doel werkte. Acht minuten later gooide invaller Denys Garmash (foto) met de 2-0 het duel in het slot. Yevhen Konoplyanka bepaalde vlak voor tijd de eindstand op 3-0.

Door de zege op Luxemburg blijft het verschil tussen Oekraïne en nummer twee Spanje in Groep C van de kwalificatiecampagne voor het EK in 2016 drie punten. Nummer vier Wit-Rusland heeft maar liefst acht punten minder, waardoor Oekraïne op zijn minst zeker lijkt van deelname aan de play-offs.