Groep C: hoofdrollen voor Schürrle en Özil op voetbalfeest

De kaarten in Groep C waren al geschud, waardoor het topaffiche Zweden-Duitsland nergens meer om ging. Het inspireerde beide ploegen tot een topvoorstelling in Solna: 3-5.

Zweden – Duitsland 3-5
Zweden en Duitsland maakten er vorig jaar tijdens hun eerste onderlinge duel in Berlijn (4-4 na een 4-0 voorsprong voor Duitsland) al een spektakel van en ook de terugwedstrijd van dinsdagavond leverde acht treffers op.

Zweden nam in eigen huis al vroeg de leiding tegen Duitsland, dat zich afgelopen vrijdag definitief plaatste voor het WK. Tobias Hysén, zoon van oud-PSV’er Glenn, gleed de bal na zes minuten tussen de benen van keeper Manuel Neuer door. Duitsland drong in het vervolg aan, zag een kopbal van Thomas Müller op de paal komen, maar het was Zweden dat vlak voor rust via Alexander Kacaniklic naar 2-0 counterde.

Het leek een comfortabele ruststand voor de Zweden, maar vervolgens draaide Duitsland het duel onder leiding van Mesüt Özil en André Schürrle compleet om. Eerst zorgde Özil op slag van rust (én op zijn verjaardag) zelf voor de 2-1. De spelmaker van Arsenal was na 53 minuten vervolgens de aangever bij de gelijkmaker van Mario Götze, terwijl Schürrle na een klein uur spelen knap op de been bleef en er 2-3 van maakte.

De Chelsea-aanvaller was een paar minuten daarna ook verantwoordelijk voor de 2-4. Götze kreeg de bal in bezit na geklungel in de Zweedse defensie en zette Schürrle alleen voor de keeper, die simpel binnenschoof. De koek was echter nog niet op, want wederom Hysén zorgde met een fraaie volley (al dan niet in buitenspelpositie) voor de 3-4. Met nog ruim twintig minuten te spelen leek een nieuw 4-4 gelijkspel tot de mogelijkheden te behoren, maar het was Schürrle die zijn hattrick completeerde en daarmee voor het slotakkoord zorgde.

Smetje op de avond was dat Özil zich na 82 minuten moest laten vervangen met een knieblessure.