Groep C: Duitsland geplaatst, Zweden zeker van plek twee

In navolging van Nederland, Italië en België heeft ook Duitsland zich namens Europa geplaatst voor het WK van 2014 in Brazilië. Vrijdagavond werd de groepszege in poule C veiliggesteld door een regelmatige overwinning op Ierland. Zlatan Ibrahimovic was goud waard voor Zweden,dat na vanavond zeker is van een plek bij de eerste twee.

Groep C: Duitsland geplaatst, Zweden zeker van plek twee

Duitsland-Ierland 3-0
De Duitsers begonnen met een riante voorsprong van vijf punten op naaste achtervolger Zweden aan het treffen met de Ieren. Door een vroege goal van Sami Khedira, zijn schot werd van richting veranderd, kon bondscoach Joachim Löw rustig achterover leunen. Hij wist dat plaatsing voor het mondiale eindtoernooi na vanavond een feit zou zijn.

Kort na rust maakte André Schürrle een einde aan alle twijfel. Hij zette de Duitsers uit de draai op een 2-0 voorsprong na met een wippertje bediend te zijn door Bastian Schweinsteiger. In de blessuretijd maakte Mesut Özil met de 3-0 (een ingenieus wippertje) het Duitse feestje compleet.

Met de groepswinst heeft Duitsland, een van de grote favorieten voor de eindzege volgende zomer, voldaan aan de verwachtingen. Van de negen duels werd maar één keer punten verloren. Alleen in het thuisduel met Zweden speelden de Duitsers gelijk: 4-4.

Zweden-Oostenrijk 2-1
Door de cruciale winst heeft Zweden het gat met Oostenrijk onoverbrugbaar gemaakt. Zlatan Ibrahimovic (foto midden) toonde nog maar eens zijn waarde voor Zweden. Hij nam in de 86ste minuut de winnende goal voor zijn rekening door al hobbelend de bal in de lange hoek te schieten.

In de slotfase kreeg bij Oostenrijk de teleurstelling de overhand. Dat leidde tot een directe rode kaart voor Marko Arnautovic. Al was de sanctie voor de voormalige FC Twente-aanvaller zwaar. Johan Elmander, ex-NAC Breda en Feyenoord, stelde zich vreselijk aan na een vermeende kopstoot. De Zweed bereikte wel wat hij wilde: Arnautovic, die zijn reputatie toch al tegen heeft, werd weggezonden.

Zlatan Ibrahimovic juicht na zijn cruciale goal.
Zlatan Ibrahimovic juicht na zijn cruciale goal.

In de eerste helft had Martin Harnik na 29 minuten nog voor Oostenrijkse vreugde gezorgd. Hij schoot de bal in de verre hoek. Tien minuten na rust zorgde Martin Olsson met een kopbal voor de belangrijke gelijkmaker, waarna het laatste woord aan Ibrahimovic was.

Door de reslutaten van vrijdag zijn de kaarten in Groep C geschud. Zweden ontvangt immers de al geplaatste groepswinnaar Duitsland, terwijl Oostenrijk een zekere zege wacht op bezoek bij hekkensluiter Faerøer en derde zal worden. Bij een remise vanavond had Oostenrijk in de slotspeelronde Zweden nog kunnen passeren.

Overige uitslag
Faerøer-Kazachstan 1-1

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen