Groep C: Duitsland wint eenvoudig, gelijkspel Zweden

Duitsland heeft op bezoek bij Kazachstan een eenvoudige overwinning geboekt. Door twee snelle doelpunten in de eerste helft beleefde Die Mannschaft een eenvoudige avond.

Kazachstan - Duitsland 0-3Voorafgaand aan het uitduel met Kazachstan kreeg Duitsland een teleurstelling te verwerken, aangezien Mario Gomez met een dijbeenblessure moest afhaken. Bondscoach Joachim Löw besloot Mario Götze á la Messi in de punt van de aanval te laten opereren, met Thomas Müller en Julian Draxler op de flanken.

Na een moeizame openingsfase besliste Duitsland de wedstrijd halverwege de eerste helft in tijdsbestek van twee minuten. Op aangeven van Mesut Özil opende Bastian Schweinsteiger (foto) de score in de twintigste minuut. Het was zijn eerste velddoelpunt sinds 2009; de middenvelder van Bayern München was daarna nog wel vier keer trefzeker door strafschoppen te benutten.

Twee minuten na de treffer van Schweinsteiger verdubbelde Götze de Duitse voorsprong. Na een goede actie van Thomas Müller belandde via doelman Andrei Sidelnikov de bal voor de voeten van de gelegenheidsspits, die het buitenkansje simpel afrondde. Duitsland zat daardoor in een zetel en speelde de wedstrijd eenvoudig uit. Het slotakkoord was een kwartier voor tijd voor Müller, die op aangeven van Özil de eindstand in Kazachstan bepaalde op 0-3.

Door de overwinning in Astana heeft Duitsland nu dertien punten uit vijf wedstrijden, waardoor het koploper blijft. Kazachstan blijft op één punt staan en houdt vooralsnog alleen Faerøer achter zich.

Zweden - Ierland 0-0Zweden had voorafgaand aan deze speelronde evenveel verliespunten dan Duitsland, maar bewees zichzelf een slechte dienst door in eigen huis gelijk te spelen tegen Ierland.

Met voormalig Eredivisionisten Rasmus Elm (AZ), Andreas Granqvist (FC Groningen), Zlatan Ibrahimovic (Ajax), Andreas Isaksson (PSV) en Jonas Olsson (NEC) in de basis en Ola Toivonen (PSV) als invaller bleef het doelpuntloos in de Friends Arena in Solna.

Door de remise heeft Zweden nu vijf punten achterstand op Duitsland, maar de ploeg van bondscoach Erik Hamrén heeft een duel minder gespeeld. Ierland bezet de vierde plaats.

Oostenrijk - Faerøer 6-0In het Ernst Happel Stadion in Wenen was Oostenrijk duidelijk een maatje te groot voor Faerøer, dat liefst zes doelpunten om de oren kreeg. Philipp Hosiner zette de thuisploeg binnen twintig minuten op een 2-0 voorsprong, waarna Andreas Ivanschitz, Zlatko Junuzovic, David Alaba en György Garics het karwei afmaakten.

Oostenrijk lijkt met Zweden en Ierland uit te vechten wie er tweede wordt achter Duitsland. Waar de Zweden acht punten hebben uit vier duels, volgen Oostenrijk en Ierland met zeven uit vier. Voor alle uitslagen en doelpuntenmakers op weg naar het WK in 2014 kun je terecht op WK-kwalificatie Europa.

Alle gebruikte foto's op VI.nl zijn afkomstig van VI Images.