Groep C: Duitsland kleineert Tsjechen, Noorse crisis

Duitsland heeft Tsjechië kansloos gelaten in Groep C van de WK-kwalificatie. Dankzij de zege werd de koppositie heroverd op Azerbeidzjan, dat Noorwegen schaamrood op de kaken bezorgde.

Duitsland – Tsjechië 3-0
De Duitse teammanager Oliver Bierhoff stelde vooraf niet genoegen te willen nemen met alleen de drie punten tegen Tsjechië. Het eerste thuisduel in de WK-kwalificatie moest ook het beeld oproepen van Die Mannschaft als de ploeg die weer de beste ter wereld wil zijn.

De regerend wereldkampioen onderschreef dat idee met een voortvarende start. In de dertiende minuut was Thomas Müller het eindpunt van een soepele aanval, waarbij Mario Götze de voorzet en Mesut Özil de assist verzorgde.

Tsjechië kwam in de eerste helft nauwelijks in het spel voor. De gasten mochten van geluk spreken dat de marge minimaal was. Maar koud begonnen aan de tweede helft sloeg Duitsland dan toch toe. Een bekeken schot van Toni Kroos betekende de genadeklap.

Kort na de eerste redding van Manuel Neuer van de avond in 64ste minuut sloeg Duitsland andermaal toe. Özil gaf een steekbal op Jonas Hector, uit wiens voorzet Müller van dichtbij scoorde. De 3-0 was een magere afspiegeling van het krachtsverschil in Hamburg.

Azerbeidzjan – Noorwegen 1-0
Een nederlaag tegen Duitsland (3-0) als start was ingecalculeerd voor Noorwegen. Maar dat na het bezoek aan Azerbeidzjan nog steeds gewacht moest worden op het eerste punt in de kwalificatie voor het WK in 2018 was meer dan een flinke tegenvaller.

In Baku was het bij de eerste de beste kans al raak voor de thuisploeg, die het kwalificatietoernooi was begonnen met een nipte zege op San Marino. Maksim Medvedev brak de ban in de elfde minuut namens Azerbeidzjan. De centrale verdediger kroonde zich daarmee ook tot matchwinner.

Want het grote overwicht (ruim zeventig procent balbezit) bracht Noorwegen niet het gewenste resultaat. Een half uur voor tijd kreeg voormalige AZ'er Markus Henriksen in de aanval gezelschap van Alexander Sørloth. Maar ook de spits van FC Groningen kon Noorwegen niet behoeden voor een pijnlijk verlies, zoals Henriksen in de slotfase een mooie kopkans onbenut liet.

Noord-Ierland – San Marino 4-0
Voor San Marino verdween kort na rust de hoop op een positief resultaat in Belfast. Een kleine achterstand – Steven Davis had in de 26ste minuut namens Noord-Ierland uit een strafschop de score geopend – was niet onoverkomelijk. Maar een domme actie van Mirko Palazzi as een streep door de plannen. De linksback van San Marino incasseerde in de 49ste minuut zijn tweede gele kaart van de avond voor het blokkeren van keeper Michael McGovern bij het uitgooien. Noord-Ierland profiteerde pas een kwartier voor tijd van de numerieke meerderheid. Invaller Kyle Lafferty (foto) maakte aan de onzekerheid een einde voor Jamie Ward en weer Lafferty de eindstand op 4-0 bepaalden.