Groep B: 'Ronaldo-loos' Portugal dondert van roze wolk

Portugal staat een kleine twee maanden na de EK-winst weer met beide benen op de grond. De Zuid-Europeanen, die het moesten stellen zonder de geblesseerde Cristiano Ronaldo, kunnen in Groep B van de WK-kwalificatie in de achtervolging na een 2-0 verlies bij Zwitserland.

Zwitserland - Portugal 2-0
Voorafgaand aan het treffen met Zwitserland was er in Portugal vooral veel te doen over de locatie van de wedstrijd. Aan het St. Jakob-Park in Basel hebben de Zuid-Europeanen immers slechte herinneringen na de nederlagen die tijdens het EK 2008 werden geleden tegen Zwitserland en Duitsland.

De 'vloek van Basel' bleek springlevend. Na een openingsfase zonder veel hoogtepunten – op een schotje van Bernardo Silva na – opende Zwitserland in de 24ste minuut de score. De volledig vrijgelaten Breel Embolo kopte raak nadat doelman Rui Patrício een rebound moest toestaan bij een vrije trap van Ricardo Rodríguez. Zes minuten later vergrootte Admir Mehmedi de Portugese problemen door toe te slaan uit een counter. Portugal deed even later bijna iets terug, maar een schot van Raphaël Guerreiro werd geblokt.

Logischerwijs liet Zwitserland het initiatief in de tweede helft aan Portugal. Het inbrengen van João Mário en André Silva voor William Carvalho en Éder leek even voor nieuw elan te zorgen bij het team van bondscoach Fernando Santos, maar doordrukken konden de bezoekers niet. Via Blerim Dzemaili was Zwitserland zelfs nog dicht bij de 3-0. Diep in de blessuretijd kreeg Granit Xhaka nog wel zijn tweede gele kaart bij de thuisploeg. Portugal vervolgt de Road to Russia op vrijdag 7 oktober met een thuiswedstrijd tegen Andorra.

Breel Embolo tekent met zijn hoofd de 1-0 aan bij Zwitserland - Portugal.

Faerøer - Hongarije 0-0
Hongarije probeert na de EK-deelname ook weer eens een WK-optreden af te dwingen. De laatste deelname aan een mondiale eindronde dateert immers alweer uit 1986. Tegen Faerøer kwam de vicewereldkampioen van 1954 zeer moeizaam uit de startblokken. Hongarije had lange periodes van balbezit, maar creëerde niet of nauwelijks kansen. Ook de voormalige Eredivisie-spelers Balázs Dzsudzsák en Krisztián Németh konden Hongarije niet over het dode punt heen helpen, met een bloedeloos gelijkspel als logische uitkomst.

Andorra - Letland 0-1
De laatste zege van Andorra in een officieel duel  is alweer bijna twaalf jaar geleden. Op 13 oktober 2004 versloeg het dwergstaatje Macedonië met 1-0 in de WK-kwalificatie. Dinsdagavond werd de negatieve periode niet verbroken tegen Letland. Na een doelpuntloze eerste helft kroonde Valerijs Sabala zich in de 48ste minuut tot matchwinner voor de Letten.