Santos houdt het heel simpel: 'Geen druk voor Portugal'

Reacties

Ondanks het grote succes op het EK in Frankrijk gaat er de komende jaren bij de Portugese nationale ploeg weinig veranderen. Dat heeft succescoach Fernando Santos verteld in een van de eerste interviews na zijn contractverlenging.

Santos houdt het heel simpel: 'Geen druk voor Portugal'

De 61-jarige trainer schreef met Portugal voetbalgeschiedenis door in de EK-finale van gastland Frankrijk te winnen. Al snel werd hij door de Portugese voetbalbond beloond met een contractverlenging. De nieuwe verbintenis van Santos loopt tot en met het EK van 2020.

'Ik wil de Portugese bond bedanken voor het vertrouwen in mij', vertelt Santos op de website van de Europese voetbalbond (UEFA). 'We hadden al afgesproken na het EK te gaan praten over een contractverlenging. En juist na het 0-0 gelijkspel tegen Oostenrijk (tweede groepswedstrijd, na het eerdere 1-1 gelijkspel tegen IJsland, red), toen zovelen aan ons twijfelden, vertelde de bondsvoorzitter de komende vier jaar op me te rekenen. Uiteindelijk kwamen we er na het toernooi heel gemakkelijk uit.'

Santos vertelde tijdens het EK al effectiviteit te laten prevaleren boven schoonheid. Ook nu houdt hij het simpel. 'We hebben geen doelstelling. Het is eigenlijk ook heel eenvoudig. Zo hard mogelijk werken en winnen, dat is het enige wat we moeten doen. Toen ik werd aangesteld was er ook geen doelstelling. Er is ook helemaal geen extra druk, slechts de taak om alles te geven. We zijn nu Europees kampioen. Punt. Maar dat geeft ons geen nieuwe status. Het enige wat ik wel kan zeggen is dat de Portugezen in hun nationale ploeg kunnen blijven geloven.'

Santos staat sinds september 2014 aan het roer bij de Seleçao en onder zijn leiding verloor het land nog geen enkele competitieve wedstrijd. Van de 26 interlands met hem langs de zijlijn verloor Portugal enkel slechts zes vriendschappelijke duels. De voormalige hoofdcoach van Estoril, FC Porto, AEK Athene, Panathinaikos, Sporting Lissabon en Benfica en de ex-bondscoach van Griekenland neemt het in de WK-kwalificatiecampagne voor het mondiale eindtoernooi van 2018 op tegen Zwitserland, Hongarije, Faeroër, Letland en Andorra.

Lees hier een uitgebreid portret over de opmerkelijke trainersloopbaan van Santos.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.