Groep B: Besiktas klaar in CL na beschamende nederlaag

Besiktas is door een onwaarschijnlijke afstraffing bij Dinamo Kiev plaatsing voor de knock-outfase van de Champions League misgelopen. Napoli plaatste zich dankzij Dries Mertens als groepshoofd.

Dinamo Kiev - Besiktas 6-0
Besiktas leek voorafgaand aan de slotspeeldag in Groep B favoriet voor plaatsing voor de achtste finales van het miljoenenbal. De Turken hadden een punt minder dan koplopers Napoli en Benfica, maar waren bij winst op het lelijke eendje Kiev zeker van plaatsing. De Oekraïners wonnen nog geen duel in Groep B, maar kwamen tegen de Turkse nummer twee opvallend goed voor de dag. Al na negen minuten opende Artem Besidin de score door een voorzet van Andriy Yarmolenko met zijn knie binnen te werken.

De malaise was compleet toen scheidsrechter Craig Thomson een discutabele strafschop toekende aan de thuisploeg na een vermeende overtreding van Andreas Beck. De rechtsachter kreeg een zet van de doorgebroken Derlis González en ging naar de grond. De Paraguayaan struikelde vervolgens over de vallende Beck, wat de Besiktas-verdediger ook nog eens op een rode kaart kwam te staan.

Yarmolenko bleef koel vanaf de stip en liet de 2-0 aantekenen. Vitaliy Buyalskiy en González maakten de score nog voor de rust nog beschamender voor Besiktas, dat in de Turkse competitie na dertien wedstrijden nog ongeslagen is. De malaise voor Besiktas hield na de rust niet op. Spits Vincent Aboubakar pakte nog binnen het uur zijn tweede gele kaart nadat hij de bal uit frustratie weg had getrapt. Serhiy Sydorchuk en Moraes maakten de vernedering vervolgens compleet: 6-0.

Invaller Dries Mertens was van grote waarde voor Napoli.

Benfica - Napoli 1-2
Door de blamage van Besiktas in Kiev waren Benfica en Napoli ongeacht de uitslag al zeker van een ticket voor de achtste finales. De eerste helft in Estádio da Luz stond dan ook niet bol van de hoogtepunten. Beide ploegen deelden speldenprikjes uit, maar het duel kwam pas echt los na de entree van Dries Mertens.

De Belgische ex-PSV'er kwam in de 57ste minuut in het veld voor Manolo Gabbiadini en drukte meteen zijn stempel. Een pass van verdediger Raúl Albiol werd door Mertens slim verlengd op José Callejón, die de bal rustig over doelman Ederson Moraes heen wipte. Tien minuten voor tijd was Mertens zelf de gevierde man.

De 29-jarige aanvaller slalomde prachtig door de Portugese defensie en rondde via de binnenkant van de paal af in de korte hoek. Drie minuten voor tijd zorgde Raúl Jiménez na geklungel van Albiol voor de 1-2 eindstand.