Groep B: Bale en Hamsik als grootste gevaar voor Engeland

Reacties

Engeland, Rusland, Slowakije en Wales maken tijdens het EK deel uit van Groep B. Voetbal International stelt de vier landen aan u voor.

Groep B: Bale en Hamsik als grootste gevaar voor Engeland

ENGELAND
Engeland is het enige Europese land dat wel wereldkampioen werd, maar zich nooit wist te kronen tot de beste voetbalnatie van het continent. De Engelsen en een EK, een verhouding gekenmerkt door teleurstellingen. Nu  gloort er hoop,  met dank aan een nieuwe generatie. Zo gaven Tottenham Hotspur-jongelingen Dele Alli en Eric Dier dit seizoen hun visitekaartje af in de Premier League. Datzelfde deed Marcus Rashford, de achttienjarige revelatie van Manchester United. Wat het meeste vertrouwen geeft, is de ongeslagen kwalificatiereeks. De Engelsen wonnen alle tien hun wedstrijden.

Voor advies kunnen de jongelingen aankloppen bij aanvoerder Wayne Rooney. De inmiddels dertigjarige captain van The Three Lions debuteerde op zeventienjarige leeftijd in het nationale elftal en fungeert als drijvende kracht. Het is de vraag hoe bondscoach Roy Hodgson zijn sterspeler gaat gebruiken. Bij United speelde de als aanvaller opgeleide Engelsman dit seizoen geregeld op het middenveld, maar in de oefeninterland tegen Australië in aanloop naar het EK posteerde Hodgson Rooney in de aanval.

Het is puzzelen voor Hodgson, die met een luxeprobleem kampt. Premier League-topscorer Harry Kane lijkt een garantie voor doelpunten, maar ook Jamie Vardy heeft het voorbije seizoen nadrukkelijk gesolliciteerd naar een basisplaats op het EK. De goalgetter heeft de harten van de Engelse voetbalsupporters gestolen door Leicester City naar zijn eerste landstitel in de clubhistorie te loodsen. Voor Vardy, opgeklommen vanuit de krochten van het Engelse profvoetbal, een sprookje waarin hij zelf de hoofdrol vertolkte. Een succesverhaal dat in Frankrijk een vervolg moet krijgen.

RUSLAND
Sinds het uiteenvallen van de Sovjet-Unie overleefde Rusland slechts één keer de groepsfase. Dat was deels te danken aan het werk van Guus Hiddink, die de Russen in 2008 naar de halve finale loodste als bondscoach. In de kwartfinale van het EK werd het Oranje van toenmalig bondscoach Marco van Basten verslagen. Het Nederlands elftal imponeerde in de poulefase met overtuigende zeges op Frankrijk en Italië, maar Rusland vormde het struikelblok.

Dat het huidige Rusland niet te onderschatten is, weet Zlatan Ibrahimovic uit ervaring. Door een eindsprint met vier zeges stuurden de Russen hun Zweedse collega's naar de play-offs voor EK-kwalificatie. Artem Dzyuba was met acht goals de grote man in de kwalificatiereeks. De 27-jarige aanvaller verruilde vorige zomer Spartak Moskou voor Zenit Sint-Petersburg en moet op het EK voor de goals zorgen bij de ploeg van bondscoach Leonid Slutski, die ook de beschikking heeft over ex-Feyenoorder Fedor Smolov.

Smaakmaker Alan Dzagoev ontbreekt in Frankrijk. De spelmaker van CSKA Moskou liep in de slotfase van het seizoen een voetblessure op. Een flinke aderlating voor de Russen, die wel versterking kregen van buitenaf. De Duitser Roman Neustädter kreeg in aanloop naar het EK in Frankrijk een Russisch paspoort, waardoor de speler van Schalke 04 in Frankrijk het shirt van de Russen draagt. Hij is de enige speler in de Russische selectie die niet uitkomt in de vaderlandse competitie. Een beter podium dan het EK om een transfer naar een internationale topclub af te dwingen, is niet denkbaar.

SLOWAKIJE
Slechts 355 minuten speelde Adam Nemec dit seizoen in het eerste van Willem II. Scoren deed de dertigjarige spits niet voor de Tilburgers. Hoe miniem zijn rol ook was bij de Eredivisie-club, Nemec maakt gewoon deel uit van de EK-selectie van de Slowaken. Het geeft wat prijs over de kracht van de EK-deelnemer, al zegt het wellicht ook wat over de manier waarop Willem II de aanvaller gebruikte. Op 27 mei hielp de inmiddels bij Willem II vertrokken Nemec Slowakije nog met twee goals voorbij Georgië.

De blikvanger is Nemec logischerwijs niet bij de selectie van bondscoach Jan Kozak. Die eer gaat naar Marek Hamsik, de spelmaker van Serie A-gigant Napoli. Andere bekende namen zijn Juraj Kucka (AC Milan) en Miroslav Stoch, de aanvaller met een verleden bij FC Twente. De pijlsnelle buitenspeler had een belangrijk aandeel in de landstitel van de Tukkers in het seizoen 2009/10. Het voorbije seizoen was de vleugelaanvaller terug te vinden op de flanken bij Bursaspor.

De Slowaken maakten met name in de eerste fase van de kwalificatiereeks grote indruk. Zes keer op rij werd gewonnen, waaronder in eigen huis van Spanje. Topscorer was Hamsik (vijf goals), de hoop van Slowakije. Hij moet zijn landgenoten bij de hand nemen in Groep B.

WALES
'In Frankrijk gaan we ook voor die trofee, waarom niet?' Gareth Bale vertelde in Milaan kort na het winnen van de Champions League met Real Madrid over zijn ambitieuze zomerplannen. 1958, dat is het jaar waarin Wales voor het laatst deelnam aan een groot eindtoernooi. Wat onder anderen Ian Rush en Ryan Giggs niet lukte, deed Bale wel. De aanvaller van De Koninklijke hielp zijn land met zeven goals in de kwalificatiereeks aan een EK-ticket.

En dan treft Wales op het eindtoernooi ook nog rivaal Engeland. Een wedstrijd om naar uit te kijken, volgens bondscoach Chris Coleman. 'Zij hebben een goed stel, maar onze selectie mag er ook zijn. De sfeer zal geladen zijn, maar ik kan niet wachten.' De keuzeheer is de architect van het succes en verlengde onlangs zijn contract tot medio 2018. Hij moet Wales ook naar het WK loodsen.

Binnen de lijnen heeft naast Bale ook Ashley Williams de touwtjes in handen. De 31-jarige mandekker maakt in de Premier League aanvallers het leven zuur als verdediger  van Swansea City en is de aanvoerder van Wales. 'Suárez heeft een bepaalde houding. Hij denkt dat hij onaantastbaar is en zijn maniertjes zorgen ervoor dat ik hem een knock-out wil bezorgen.' De Engelse voetbalbond stelde een onderzoek in naar Williams na deze uitlating in zijn eigen boek. De Welshman is een verdediger van het soort waar niet mee te sollen valt. Zijn mentaliteit komt goed van pas, want Wales zal het kwaliteitsverschil met vooral Engeland moeten compenseren.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.