Groep B: Advocaat met Rusland present op het EK

Rusland neemt volgend jaar zomer deel aan het EK in Polen en Oekraïne. Onder leiding van bondscoach Dick Advocaat behaalde de Russen het laatste benodigde punt tegen Andorra.

Rusland - Andorra 6-0 Rusland opende ijzersterk tegen het laaggeklasseerde dwergstaatje. Alan Dzagoev opende al na vijf minuten de score. Vervolgens tilden Sergei Ignashevich, Roman Pavlyuchenko en wederom Dzagoev de stand nog voor rust naar 4-0. Andorra had daarbij ook nog het geluk dat de score voor de onderbreking niet nog hoger uitviel in het voordeel van de Russen.

De tweede helft was er een die ook schriftelijk afgedaan kon worden. De ploeg van Advocaat was al zeker van plaatsing voor de komende eindronde en spande zich niet meer bovenmatig in. Denis Glushakov en Diniyar Bilyaletdinov lieten het Russiche publiek nog twee keer opspringen en brachten de score op 6-0.

Ierland - Armenië 2-1 Ierland had in eigen huis tegen Armenië aan een gelijkspel genoeg om zich te plaatsten voor de play-offs. De formatie van bondscoach Giovanni Trapattoni wilde echter alle risico's vermijden en ging vol voor de winst. De Ieren zaten al na 26 minuten op rozen toen de Armeniërs door moesten met tien man na een rode kaart voor doelman Roman Berezovski.

Ierland probeerde de overtalsituatie nog voor rust om te zetten in treffers, maar stuitten telkens op de uitstekend keepende invaller Arsen Petrosyan. Het was de Armeense verdediger Valery Aleksanyan die zijn eigen doelman twee minuten voor de onderbreking passeerde en Ierland op voorsprong zette. Na de hervatting leek er geen vuiltje aan de lucht voor Ierland.

Verdediger Richard Dunne werkte de 2-0 binnen, maar drie minuten later was het de Armeense Henrikh Mkhitaryan die de aansluitingstreffers voor zijn rekening nam. Het werd toch nog even spannend toen de Ier Kevin Doyle tien minuten voor tijd zijn tweede gele kaart ontving en kon inrukken, maar de Armenen waren niet bij machte om het Ierland nog echt lastig te maken.

Macedonië - Slowakije 1-1Voor Macedonië en Slowakije, die vorig nog deelnam aan het WK in Zuid-Afrika, stond er in de laatste groepswedstrijd weinig op het spel. Beide landen waren al kansloos voor plaatsing voor het EK van 2012 in Polen en Oekraïne. Juraj Piroška bracht de bezoekers op voorsprong, maar door een late treffer van Nikolce Noveski eindigde het duel in een gelijkspel. Foto: VI Images