Groep A: Tsjechië en IJsland profiteren van falend Oranje

Reacties

IJsland is zeker van deelname aan het EK van 2016 na een remise tegen Kazachstan: 0-0. Ook Tsjechië plaatste zich, met een zege in Letland: 1-2. Directe kwalificatie is daardoor voor Oranje definitief onmogelijk geworden.

Groep A: Tsjechië en IJsland profiteren van falend Oranje

IJsland – Kazachstan 0-0
IJsland heeft zich gekwalificeerd voor het EK. Een bloedeloze 0-0 tegen Kazachstan was daarvoor voldoende, nadat het donderdag al had gewonnen in Nederland (0-1). De ploeg van de Zweedse bondscoach Lars Lägerback toonde in Reykjavík geen enkele intentie op feestelijke wijze kwalificatie af te dwingen. IJsland koesterde juist het doelpuntloze gelijkspel, al bracht aanvoerder Aron Gunnarsson zijn eigen ploeg in de slotfase nog in de problemen door de rode kaart te krijgen.

Met tien man trok IJsland het punt alsnog over de streep. Door de zakelijke remise is de eerste deelname ooit aan een eindtoernooi een feit voor IJsland, dat net als Tsjechië negentien punten heeft en daardoor niet meer te achterhalen is voor nummer drie Turkije.

Letland - Tsjechië 1-2
Tsjechië heeft optimaal geprofiteerd van de malaise bij het Nederlands elftal door zich twee speelronden voor het einde direct te plaatsen voor het EK van 2016. In het uitduel met Letland klaarde de ploeg van bondscoach Paul Vrba de klus al snel. Binnen een kwartier zorgde linksback David Limbersky met een schot in de korte hoek voor de openingstreffer. Halverwege de eerste helft verdubbelde Vladimir Darida de marge met een schitterende knal van afstand.

Door een doelpunt van Arturs Zjuzins kwam Letland ruim een kwartier voor tijd nog wel terug in de wedstrijd, maar Tsjechië gaf de overwinning niet meer uit handen. Daardoor zijn de Tsjechen niet meer te achterhalen door Turkije en Nederland, dat met 3-0 verloor in Konya. Zo plaatsen de Tsjechen zich voor de vijfde keer op rij voor het EK (inclusief de periode als Tsjechoslowakije).

Stand Groep A
IJsland 8 - 19
Tsjechië 8 - 19
Turkije 8 - 12
Nederland 8 - 10
Letland 8 - 4
Kazachstan 8 - 2
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.