Groep A: Shakhtar bedwingt United, late winst Leverkusen

Manchester United heeft ook in de Champions League nog niet de vorm van het afgelopen seizoen gevonden. Na de overwinning van twee weken geleden op Bayer Leverkusen (4-2) kwam United woensdagavond niet verder dan een 1-1 gelijkspel tegen Shakhtar Donetsk. In dezelfde groep won Bayer Leverkusen in de extra tijd van Real Sociedad.

Shakhtar Donetsk – Manchester United 1-1
Waar Manchester United in de Premier League nog altijd zoekende is naar de vorm van het afgelopen seizoen, lukt het de ploeg van manager David Moyes ook in het toernooi om de Champions League nog niet te overtuigen. En dat winnen in de Donbass Arena niet eenvoudig is bleek al uit de statistieken van de laatste jaren.

Arsenal, Chelsea, Fulham en Tottenham Hotspur gingen eerder al eens op bezoek in Donetsk en vier keer won de thuisploeg. Alleen Fulham wist een puntje te behalen, terwijl Arsenal zelfs twee keer verloor van Shakhtar. Tegen United lukte het de ploeg van trainer Mircea Lucescu opnieuw een nederlaag te ontlopen.

En dat terwijl United sterk aan het duel begon. Met Robin van Persie (foto boven) in de basis toonde United meer bravoure. Al na zeven minuten liet de Rotterdammer zich gelden met een schitterende aanname en dito schot, dat maar net over het doel van Shakhtar ging. Even later was het wel raak voor United. Na slecht uitverdedigen was het Danny Welbeck, de vervanger van de zieke Wayne Rooney, die van dichtbij raak schoot.

Het bleek een van de weinige grote kansen voor The Red Devils. Na de onderbreking nam de druk van Donetsk steeds meer toe, maar was het wachten tot een kwartier voor tijd toen Taison snoeihard de gelijkmaker binnen knalde. De Braziliaan schoot de bal van dichtbij in het dak van het doel en bepaalde daarmee direct de eindstand.

Bayer Leverkusen - Real Sociedad 2-1
Bayer Leverkusen behoudt de ongeslagen status in eigen huis in het toernooi om de Champions League. In de seizoenen 2004/05 en 2011/12, de laatste voetbaljaargangen dat de club uitkwam in het meest prestigieuze toernooi in Europa, verloor Leverkusen thuis geen enkel punt. Zo ook woensdagavond.

Het was even wachten, maar in de extra tijd van eerste helft drukte Leverkusen het minime krachtsverschil uit in cijfers dankzij de treffer van Simon Rolfes. De captain reageerde alert op de rebound van de snoeiharde kopbal van Stefan Kiessling (foto links).

De Spanjaarden hadden weliswaar het meeste balbezit, maar de kansenverhouding was duidelijk in het voordeel van de Duitsers. Waar voor rust een treffer lang op zich liet wachten, duurde het in de tweede helft slechts vijf minuten. Carlos Vela mocht aanleggen vanaf elf meter, maar zag zijn inzet gekeerd worden door doelman Bernd Leno. In de rebound was de Mexicaanse aanvaller wel trefzeker.

Toch was het uiteindelijk Leverkusen dat er vandoor ging met de overwinning. Een rake vrije trap van Jens Hegeler in de extra tijd bezorgden de Duitsers drie punten en de derde plaats in Groep A. Manchester United en Shakhtar Donetsk bezetten de eerste en tweede plek met vier punten, terwijl Real Sociedad nog altijd zonder punten is.