Groep A: misstap Frankrijk opsteker voor Oranje

Frankrijk heeft op bezoek bij Wit-Rusland punten verspeeld. Bulgarije had de nodige moeite met Luxemburg, maar won wel en is koploper in Groep A.

Wit-Rusland - Frankrijk 0-0
In de WK-kwalificatiepoule van het Nederlands elftal heeft Frankrijk een steek laten vallen op bezoek bij Wit-Rusland. Het bleef 0-0 tijdens de eerste speelronde in Groep A.

Vanzelfsprekend nam Frankrijk het initiatief in de Borisov-Arena. De verliezend EK-finalist speelde lange tijd te voorspelbaar om een opening te vinden in de defensie van de thuisploeg. Verder dan een schot van afstand van Anthony Martial en Paul Pogba kwamen Les Bleus aanvankelijk niet. Ook een vrije trap van Antoine Griezmann leverde niets op.

Na de hervatting voerde Frankrijk het tempo op, hetgeen al snel leidde tot een kans van Olivier Giroud, die op aangeven van Antoine Griezmann naast schoot. Even later kroop Wit-Rusland pas echt door het oog van de naald met een kopbal van Raphaël Varane op de lat. De 0-1 leek in deze fase een kwestie van tijd, maar op de een of andere manier overleefde Wit-Rusland, óók bij een inzet van Pogba na een scrimmage. De wereldkampioen van 1998 perste er nog een slotoffensief uit, maar Wit-Rusland hield stand voor een zeer verrassend punt.

Frankrijk stuit tijdens het komende 'kwalificatieblok' in oktober op Bulgarije en Nederland. Wit-Rusland duelleert met Nederland en Luxemburg.

Bulgarije - Luxemburg 4-3
Bulgarije en Luxemburg maakten er een doelpuntrijk duel van. De thuisploeg kwam in Sofia op voorsprong dankzij een goal in de zestiende minuut van Dimitar Rangelov.

Na rust vielen er liefst zes doelpunten. Aurélien Joachim (ex-Willem II en ex-RKC Waalwijk) bracht Luxemburg met twee doelpunten in de 60ste en 62ste minuut op een 1-2 voorsprong. Daarna nam Bulgarije de leiding via treffers van Marcelinho en Ivelin Popov: 3-2.

Florian Bohnert leek Luxemburg in een spannende slotfase een punt te bezorgen met de 3-3, maar Aleksander Tonev bracht de thuisploeg alsnog de zege.

Bulgarije is dankzij de zege koploper in Groep A, omdat de twee andere duels in de poule in een gelijkspel eindigden.