Groep A: België op koers voor WK na stunt Schotland

België heeft goede zaken gedaan in de jacht op een WK-ticket. Servië werd in Brussel verslagen, terwijl concurrent Kroatië verrassend onderuit ging tegen Schotland.

België – Servië 2-1Voor Servië is de hoop op kwalificatie voor het WK in 2014 nagenoeg verkeken. De wedstrijd in Brussel was de laatste strohalm voor de ploeg van bondscoach Sinisa Mihajlovic, maar de 2-1 nederlaag tegen België maakte een einde aan de illusies.

België scoorde op de juiste momenten om zich te handhaven aan kop in Groep A. In de dertiende minuut betekende de 1-0 van Kevin De Bruyne – hij kopte raak uit een voorzet van Jan Vertonghen – een einde aan stroef begin.

Na een uur zorgde Marouane Fellaini voor de bevrijdende 2-0 door uit een hoekschop van De Bruyne koppend de tweede Belgische tweede treffer voor zijn rekening te nemen.

Servië, dat aantrad met FC Twente-aanvaller Dusan Tadic, had op dat moment juist de druk opgevoerd. Maar met name aan Lazar Markovic waren de grote kansen niet besteed. De aanvaller had in de eerste helft Toby Alderweireld op zijn weg gevonden en zag zijn inzet na rust gekeerd worden door keeper Thibaut Courtois.

In 87ste minuut gloorde er na de rake vrije trap van Aleksandar Kolarov nieuwe Servische hoop. Maar De Rode Duivels hielden stand en zijn hard op weg naar een terugkeer op het WK na twaalf afwezigheid. Kroatië – Schotland 0-1Kroatië heeft zich lelijk verkeken op het al uitgeschakelde Schotland, dat verrassend in Zagreb de eerste zege van deze WK-kwalificatie boekte. De gelukkige treffer van Robert Snodgrass – zijn inzet werd van richting veranderd - halverwege de eerste helft bleek doorslaggevend.

Voor Kroatië, dat een groot aantal kansen onbenut liet, was het resultaat een lelijke streep door de rekening. De ploeg van bondscoach Igor Stimac dacht ten koste van de Schotten de koppositie te kunnen bevestigen, maar aan het einde van de avond groeide juist de achterstand op België tot drie punten. Servië staat met nog drie duels te gaan negen punten achter. Voor alle uitslagen, doelpuntenmakers en standen op weg naar het WK in 2014 kun je terecht op onze pagina: WK-kwalificatie Europa.

Alle gebruikte foto's op VI.nl zijn afkomstig van VI Images.