Groep A: Belgen na zevende zege met één been in Brazilië

België heeft in Schotland een grote stap gezet naar het WK van volgend jaar in Brazilië. De Rode Duivels wonnen in Glasgow, terwijl achtervolger Kroatië punten morste in het beladen duel met Servië. Op Hampden Park werd het 0-2 dankzij de treffers van Steven Defour en Kevin Mirallas (foto).

Groep A: Belgen na zevende zege met één been in Brazilië

Schotland-België 0-2
De Belgen, onder aanvoering van captain Jan Vertonghen, boekten alweer de zevende overwinning in de kwalificatiecyclus op weg naar Brazilië. 11 oktober aanstaande heeft de ploeg van bondscoach Marc Wilmots voldoende aan een gelijkspel tegen runner-up Kroatië.

Dat zou voor de Belgen voor het eerst sinds 2002 zijn dat ze weer deelnemen aan het grootste mondiale voetbalevenement. In Japan en Zuid-Korea strandden de Belgen destijds in de achtste finales tegen de latere wereldkampioen Brazilië (2-0). De Belgen staan, met nog twee wedstrijden voor de boeg, eerste met vijf punten voorsprong op de Kroaten.

Servië – Kroatië 1-1
De Kroaten hebben in de vurige WK-kwalificatiewedstrijd tegen buurland Servië dure punten verspeeld met het oog op directe plaatsing voor het WK 2014. Beide landen kwamen niet verder dan een remise. Doelpuntenmakers in Belgrado waren Bayern München-spits Mario Mandžukic (voor Kroatië) en Aleksander Mitrovic (Servië).

Servië-bondscoach Siniša Mihajlovic begon het duel met voormalig Eredivisie-spelers Filip Djuricic (SC Heerenveen, nu Benfica) en Nemanja Matic (Vitesse, nu eveneens Benfica) in de basis. In tegenstelling tot beide middenvelders moesten ex-Ajacied Miralem Sulejmani (ook al onder contract bij Benfica) en FC Twente-aanvaller Dusan Tadic toekijken vanaf de reservebank.

Macedonië - Wales 2-1
Wales heeft op bezoek in Skopje een verrassende nederlaag geleden tegen Macedonië. Bij Wales zat Gareth Bale, de man van honderd miljoen, de hele wedstrijd op de bank. De Macedoniërs bleken met 2-1 te sterk.

De kersverse aankoop van Real Madrid, die pas is hersteld van een voetblessure, keek toe hoe Ivan Trickovski de score opende en Aleksandar Trajkovski vlak voor tijd het duel besliste. Namens Wales scoorde Arsenal-middenvelder Aaron Ramsey vlak voor rust de 1-1, maar daarna wist de ploeg geen stand te houden.

De achterstand van Macedonië en Wales, met nog drie wedstrijden te gaan, op koploper België bedraagt respectievelijk vijftien en zestien punten, terwijl de achterstand op nummer twee Kroatië tien en elf punten is. Beide landen zijn definitief uitgeschakeld voor het WK van volgend jaar.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen