Groep A: Atlético verder na hattrick Mandzukic, Juve wint

In eigen huis heeft Atlético Madrid zich onder aanvoering van spits Mario Mandzukic geplaatst voor de knock-outfase van de Champions League. De Kroaat velde met drie goals bijna eigenhandig het Olympiakos Piraeus van Ibrahim Afellay. Juventus heeft overwintering in eigen hand door een cruciale zege bij Malmö FF.

Atlético Madrid - Olympiakos Piraeus 4-0
Al na negen minuten begon de feestelijke avond voor Atlético. Olympiakos-doelman Roberto, in het verleden uitkomend voor Atlético, mocht zich de openingsgoal aanrekenen. Hij leverde de bal zomaar in bij Juanfran, die vervolgens eenvoudig Raúl García in stelling kon brengen: 1-0.

Zeven minuten voor rust trof Mandzukic voor het eerst doel. Weer ging iemand bij Olympiakos opzichtig in de fout. Alberto Botía maaide over de bal heen, waarna de voorzet van Cristian Ansaldi alsnog Mandzukic bereikte. De Kroaat prikte eenvoudig de 2-0 binnen, nadat hij even daarvoor nog een grote kans om zeep had geholpen.

In vier minuten tijd, tussen de 62ste en de 65ste minuut, voerde Mandzukic de score met twee rake kopballen op naar 4-0. Afellay zag dat al niet meer vanaf het veld. Hij werd in de rust naar de kant gehaald door Míchel, de Spaanse coach die in zijn jeugdjaren fervent fan van Atlético was.

Uiteindelijk stopten Mandzukic (foto boven, links), die een publiekswissel kreeg,  en de ploeg van Diego Simeone ondanks de nodige kansen bij 4-0. De Argentijnse coach is zo na negen duels nog altijd zonder nederlaag met de Madrilenen (acht zeges, één remise). Bovendien werd voor de vierde keer op rij geen goal geïncasseerd.

Atlético voert door de zege Groep A aan met twaalf punten voor Juventus met negen punten. In de laatste en zesde speelronde moet de formatie van Simeone op bezoek bij Juve, dat nog vol in de race is voor een ticket voor de achtste finales en drie punten voorsprong heeft op Olympiakos (maar wel een minder onderling resultaat). Een punt is zodoende voldoende voor de Italianen.

Malmö FF - Juventus 0-2
Voor Juventus volstond in Zweden alleen een zege, maar de Turijners hadden het moeilijk op bezoek bij Malmö, waar ex-Ajacied Markus Rosenberg in de basis begon. De Italianen waren wel beter, maar creëerden nauwelijks grote kansen op het dramatische veld van het Swedbank Stadion. De spaarzame mogelijkheden die er waren, werden bovendien uitstekend verijdeld door doelman Robin Olsen van de thuisploeg, die een antwoord had op inzetten van Arturo Vidal en Claudio Marchisio.

Malmö liet zich vlak voor rust ook nog gelden, maar Emil Forsberg mikte van dichtbij in het zijnet. Na de pauze zette Juventus met Paul Pogba (foto) zijn belegering voort. Marchisio strandde in de tweede minuut op Olsen, maar vijf minuten na de pauze lag de bal er alsnog in. Fernando Llorente bekroonde een uitstekende counter van de Bianconeri door Olsen uit te spelen en de bal in het lege doel te tikken. Tien minuten voor het einde liet de voor Llorente ingevallen Álvaro Morata een enorme kans op de gelijkmaker liggen; hij mikte van dichtbij op de lat. Twee minuten daarna zorgde Carlos Tévez met de 0-2 alsnog voor de verlossing. Malmö sloot het duel af met tien man, door een rode kaart voor Erik Johansson.

Dankzij de triomf houdt Juventus overwintering in het toernooi in eigen hand. De Italianen hebben op 9 december aan een punt genoeg thuis tegen Atlético. Als Juve verliest van de Spanjaarden, gaat het alleen naar de laatste zestien als Olympiakos niet wint van Malmö. De Grieken hebben ten opzichte van De Oude Dame namelijk een beter onderling resulaat.