Grindheim zet Duitsland te kijk, Messi blinkt uit

Aan de hand van uitblinker Lionel Messi gaf Argentinië Frankrijk het nakijken. De Noor Christian Grindheim gaf Duitsland stof tot nadenken.

Frankrijk-Argentinië 0-2Messi liet zich in het shirt van Argentinië in Marseille van zijn beste kant zien. De aanvaller van Barcelona luisterde zijn fraaie optreden op met een karakteristieke treffer. Na voorbereidend werk van invaller Carlos Tévez versnelde Messi om daarna de Franse keeper Steve Mandanda met een schot te passeren. De treffer van Messi maakte een einde aan de illusies van Frankrijk. Les Bleus, die op slag van rust een goal van Jonas Gutiérrez incasseerden, beten zich stuk op de solide Argentijnse defensie.

Spanje-Engeland 2-0Spanje liet sparringpartner Engeland geen kans. De ploeg van bondscoach Vicente del Bosque maakte zijn status van Europees kampioen waar. De openingstreffer van David Villa in de 37ste minuut onderstreepte de dominantie. De Spaanse aanvaller zette John Terry en Phil Jagielka op het verkeerde been om daarna keeper David James kansloos te laten. Engeland-bondscoach Fabio Capello bracht David Beckham na rust in het veld. De middenvelder van AC Milan achterhaalde met zijn 108ste interland de legendarische Bobby Moore. Maar de inbreng van Becks was onvoldoende om een tweede Spaanse treffer te voorkomen. Na een fraaie vrije trap van Xavi kopte Fernando Llorente zeven minuten voor tijd de 2-0 binnen.

Duitsland-Noorwegen 0-1Noorwegen, een van de tegenstanders van Nederland in de WK-kwalificatie, boekte in Düsseldorf een verrassend resultaat. Na ruim een uur strafte Christian Grindheim het povere spel van de thuisploeg af. De middenvelder van SC Heerenveen passeerde keeper René Adler bij de tweede paal. 'We zullen hier onze lessen uit leren', zei bondscoach Joachim Löw, die Mesut Özil liet debuteren. 'De komende wedstrijden zullen we anders voor de dag komen.'

Roemenië-Kroatië 1-2Voor Kroatië was het een mooie avond in Boekarest. Niet alleen werd Roemenië op eigen veld naar een 2-1 nederlaag gespeeld, maar ook werd de rentree van Eduardo da Silva in de nationale ploeg gevierd. De aanvaller van Arsenal, die een jaar aan de kant stond met een breuk in het linkerkuitbeen en een enkelfractuur, verzorgde als invaller de assist voor de winnende treffer van Niko Kranjcar.