Griezmann helpt Atlético langs titelverdediger Barcelona

Voor titelverdediger Barcelona is in de Champions League het doek gevallen in de kwartfinale. Antoine Griezmann velde namens Atlético Madrid met twee treffers het vonnis (2-0).

Een paar uur nadat Frankrijk te horen had gekregen dat er voor Karim Benzema geen plaats is in de EK-selectie, hoefde niemand in het land zich meer zorgen te maken over de toekomst. Want eindelijk liet Griezmann zien dat hij ook tegen Barcelona kan scoren, door een gevoelig balletje van Saúl krachtig achter Marc-André ter Stegen te koppen. De beoogde aanvalsleider van de Fransen kon dus ook in de grootste wedstrijden doorslaggevend zijn, na eerder al een heldenrol tegen Real (0-1).

De linkspoot was ook in de openingsfase al even gevaarlijk geweest voor Atlético, dat net als tweemaal in competitieverband ook de heenwedstrijd in deze kwartfinale met 2-1 had verloren van Barcelona. Gedoseerd zocht de thuisclub naar dat ene gaatje, dat er dus kwam in de 37ste minuut. En daarna ontbrandde het duel, op alle fronten. Met Atlético virtueel in de volgende ronde had de titelverdediger nog een klein uur om vroegtijdige uitschakeling te voorkomen.

Verrassend genoeg kreeg het elftal van trainer Diego Simeone ook vlak na rust de beste kansen in het gevecht tussen de nummers één en twee in de Primera División. Koke legde te zacht terug op de inlopende Yannick Ferreira Carrasco, waarna Barcelona kon opruimen. Op een lepe kopbal van Saúl hadden de Catalanen geen antwoord, maar de bal stuitte via de bovenkant van de lat terug het veld in.

Twee Uruguayanen onder elkaar: Luis Suárez (rechts) wordt bewaakt door Diego Godín van Atlético Madrid.

Daarna draaide Barcelona alsnog de duimschroeven aan, waarbij keeper Jan Oblak zich ontpopte tot de grote held bij de thuisploeg. Schoten van Neymar en Andrés Iniesta werden door de Sloveen gekeerd, net als een puntertje van Luis Suárez. De Uruguayaan deelde ook nog een elleboog uit aan zijn landgenoot Diego Godín, wat hem op een gele kaart kwam te staan in het steeds hectischere slotoffensief. Lionel Messi scoorde voor het vijfde duel niet in de mini-crisis van de Catalanen, die ook al drie competitieduels op rij niet wonnen.

De beslissing viel echter aan de overkant. Drie minuten voor tijd was scheidsrechter Nicola Rizzoli erg mild voor Iniesta, door hem bij een opzettelijke handsbal binnen het strafschopgebied slechts geel te geven. Griezmann, die daarmee zijn doelkans ontnomen zag, mikte daarna wel de penalty via de vingertoppen van Ter Stegen binnen (2-0). Een paar minuten later schoot diezelfde Iniesta binnen het andere zestienmetergebied op de arm van Gabi, maar legde Rizzoli de bal zowaar buiten het strafschopgebied.

Messi onderstreepte zijn vormdip door de vrije trap over het doel van Oblak te mikken, waardoor Atlético net als in 2014 (1-0) te sterk is voor Barcelona in de kwartfinale van het belangrijkste Europese clubtoernooi.