Gouden wissels redden Van Gaal en United tegen QPR

Manchester United heeft uit tegen laagvlieger Queens Park Rangers een kleine zege geboekt: 0-2. Invaller Marouane Fellaini hielp de ploeg van manager Louis van Gaal over het dode punt.

Een ongeslagen reeks van elf wedstrijden (W8, G3) zorgde voor veel vertrouwen bij United, maar na de thuisnederlaag tegen Southampton (0-1) sloeg de twijfel weer toe in Manchester. Van Gaal werd in de media bekritiseerd vanwege het povere spel van zijn ploeg in aanvallend opzicht, United schoot tegen Southampton geen enkele keer op doel.

Toen in de eerste helft tegen QPR, waar Leroy Fer zeventig minuten speelde, ook nauwelijks kansen gecreëerd werden, begonnen de uitsupporters ook te mokken: ze wilden terug naar de vertrouwde 4-4-2-formatie. Van Gaal, die zijn ploeg voor rust dankzij twee reddingen van David de Gea op inzetten van Charlie Austin aan een achterstand zag ontsnappen, negeerde de lokroep van de fans en hield ook na de hervatting vast aan zijn strategie.

Wel bracht de Nederlandse manager halverwege stormram Marouane Fellaini voor Juan Manuel Mata. Dat bleek een gouden zet, want in de 58ste minuut hielp de lange Belg United over het dode punt. Op aangeven van rechtsback Antonio Valencia schoot Fellaini de bal in de bovenhoek. QPR-Keeper Robert Green, die vlak daarvoor nog redding had gebracht op een kopbal van Radamel Falcao, raakte de inzet nog wel aan, maar dat was te weinig om de treffer te voorkomen.

Wilson
Degradatiekandidaat QPR werd vervolgens gedwongen meer risico te nemen, wat zorgde voor kansen aan beide kanten. United, dat uiteindelijk toch 4-4-2 ging spelen, bleef mede dankzij De Gea op de been en gooide in de extra tijd het duel in het slot. James Wilson, eveneens een invaller, zorgde met de 2-0 voor opluchting bij United, waar Daley Blind het gehele duel bleef staan.

Door de 2-0 zege neemt United de derde plek weer over van Southampton, maar The Saints hebben aan een gelijkspel tegen Newcastle United (aftrap 18.30 uur) genoeg om weer terug te keren bij de bovenste drie. Fer staat met QPR op de negentiende positie en moet nog steeds vrezen voor degradatie.