Gouden wissel bezorgt Van den Brom gelijkspel bij debuut

John van den Brom is bij zijn debuut als trainer van AZ ontsnapt aan een nederlaag tegen FC Twente, dankzij een late treffer van invaller Muamer Tankovic: 2-2.

Dankzij vier opeenvolgende zeges kwam Twente vol vertrouwen naar Alkmaar. Na een moeizame seizoenstart, resulterend in zes gelijke spelen, leek de ploeg van trainer Alfred Schreuder het op de rit te hebben, maar AZ bleek een geduchte tegenstander. Onder leiding van de debuterende trainer John van den Brom bood de thuisploeg goed weerstand.

Dat leverde in de 28ste minuut zelfs een 1-0 voorsprong op. Op aangeven van Thom Haye opende Robert Mühren (foto) de score. Het was de eerste Eredivisie-treffer van de Volendammer in dienst van AZ. Twente kon daar voor rust behalve een schietkans voor Kyle Ebecilio weinig tegenover stellen.

Ziyech
Tussen de 55ste en de 59ste minuut keerde Twente de wedstrijd volledig om, onder leiding van een wervelende Hakim Ziyech. Bij de gelijkmaker van Ebecilio was hij met een goed aangesneden vrije trap de aangever en vier minuten zette hij zijn ploeg eigenhandig op voorsprong. Met een individuele actie ontdeed Ziyech zich van twee verdedigers, om vervolgens de bal in de verre hoek te schieten.

Tussen de twee treffers door ontsnapte Twente maar nipt aan een tegentreffer. Na een snelle counter haalde Mühren gevaarlijk uit, maar zijn inzet spatte uiteen op de lat. In de slotfase ging AZ met twee frisse aanvallers - Muamer Tankovic en Mikhail Rosheuvel - met succes op jacht naar de 2-2. Zes minuten voor tijd was het invaller Tankovic die van dichtbij zorgde voor de gelijkmaker.

Beide clubs schieten weinig op met het gelijkspel. Twente staat met veertien punten op de vijfde positie. AZ heeft een punt minder en bezet de zevende plaats op de ranglijst.