Gómez helpt zuinig Duitsland voorbij Noord-Ierland

Duitsland heeft zich dankzij een zege op Noord-Ierland als ongeslagen groepswinnaar geplaatst voor de achtste finale van het EK. Mario Gómez maakte het verschil in de laatste wedstrijd van Groep C: 1-0.

Noord-Ierland bewees in de eerste twee groepswedstrijden al met veel discipline te kunnen verdedigen en wist ook tegen Duitsland de schade te beperken. Bondscoach Joachim Löw besloot na twee wedstrijden met Mario Götze als spits dit keer met Mario Gómez wel voor een pure afmaker in de punt van de aanval te kiezen. De frontman betaalde het vertrouwen van zijn trainer in de dertigste minuut al terug met de openingstreffer. Na terugleggen van Thomas Müller schoot Gómez van dichtbij raak.

Duitsland had gezien het spelbeeld ook recht op de voorsprong. Zo kreeg Müller voor rust een handvol kansen, maar vormde doelman Michael McGovern meer dan eens een sta-in-de-weg. Was het niet McGovern die Müller in de weg zat, dan was het wel de paal of de lat. Noord-Ierland kon amper een vuist maken. De ploeg van bondscoach Michael O'Neill kwam in de eerste helft tot slechts één doelpoging. Doelman Manuel Neuer toonde zich alert en is na drie groepswedstrijden nog altijd niet gepasseerd.

Want ook het inbrengen van de Noord-Ierse goalgetter Kyle Lafferty, in de kwalificatiereeks topscorer van zijn land met zeven goals, had voor de underdog geen effect. Duitsland koesterde het balbezit en spaarde Noord-Ierland in de tweede helft. Joshua Kimmich en Gómez, ten opzichte van de wedstrijd tegen Polen de twee nieuwe gezichten in de basis van Die Mannschaft, maakten nog wel werk van de jacht op een tweede treffer. Op aangeven van Kimmich kopte Gómez richting de rechterhoek, maar McGovern ging goed naar de grond.

Duitsland is dankzij de magere zege groepswinnaar en speelt in de achtste finale tegen de nummer drie van Groep A, B of F. Noord-Ierland neemt als nummer drie van Poule C plaats in de wachtkamer. Alleen de beste vier nummers drie gaan door naar de achtste finale. Noord-Ierland staat er op basis van het doelsaldo in ieder geval beter voor dan Albanië, de nummer drie van Groep A.

Eindstand Groep C
Duitsland 3-7 (+3)
Polen 3-7 (+2)
Noord-Ierland 3-3 (0)
Oekraïne 3-0 (-5)
Klik hier voor de de analyse. Het stuk over de Man van de Wedstrijd is hier terug te vinden, met daarbij de cijfers.