Goals De Ridder helpen Utrecht langs machteloos AZ

FC Utrecht heeft met dank aan Steve de Ridder in eigen huis gewonnen van AZ. De Belg nam de gehele Utrechtse productie voor zijn rekening.

Willem Janssen – die deze week de overstap maakte van FC Twente naar Utrecht – startte in de basis bij de club uit de Domstad. AZ-trainer Gertjan Verbeek voerde geen veranderingen door ten opzichte van zijn elftal dat donderdag Atromitos met 1-3 versloeg.

Het publiek in de Galgenwaard werd niet getrakteerd op een spetterende eerste helft. Beide teams namen nauwelijks risico, waardoor goede mogelijkheden uitbleven. In de rust besloot Verbeek in te grijpen. Hij bracht Celso Ortiz en Willie Overtoom het veld in voor Viktor Elm en Nemanja Gudelj.

De aanpassingen bij AZ pakten averechts uit, want vlak na rust nam de thuisploeg de leiding. Een voorzet van Dave Bulthuis bereikte Steve de Ridder, die de bal van dichtbij kon intikken. Het was de eerste treffer van De Ridder voor Utrecht, nadat hij deze zomer de overstap maakte van het Engelse Southampton naar de Domstad.

De tegentreffer was voor Verbeek aanleiding om al na een klein uur zijn laatste wissel toe te passen. Maarten Martens kwam in het veld voor Roy Beerens. Voor de Belg was het zijn honderdvijftigste wedstrijd in de Eredivisie.

Ook daarna bleef Utrecht echter de beste mogelijkheden creëren. Na 66 minuten zette De Ridder met zijn tweede treffer de thuisploeg op 2-0. Hij werd goed vrijgespeeld door Tommy Oar en bleef oog in oog met Esteban rustig.

In de slotfase probeerde AZ nog terug te keren in de wedstrijd, maar dat bleek tevergeefs. Voor Utrecht komt de 2-0 overwinning op AZ als geroepen. Na vijf officiële duels in dit seizoen wachtte het elftal van Jan Wouters namelijk nog altijd op de eerste overwinning. In vier competitiewedstrijden heeft Utrecht nu vier punten bemachtigd. AZ heeft twee punten meer.