Go Ahead wint na dik dertig jaar weer IJsselderby in Zwolle

Go Ahead Eagles heeft op bezoek bij PEC Zwolle een knappe zege geboekt in de IJsselderby: 0-1. De thuisploeg verzuimde daardoor te klimmen naar de derde plaats.

PEC kon in de thuisduel met Go Ahead de derde plaats in de Eredivisie weer overnemen van Feyenoord, maar de club uit Deventer was niet van plan de aartsrivaal dat pleziertje te gunnen.

Dat de eerste échte mogelijkheid in de wedstrijd ook direct een doelpunt opleverde, was dan ook bijzonder welkom voor Go Ahead. Deniz Türüç brak halverwege de eerste helft door op de rechterflank en legde de bal klaar voor Jeffrey Rijsdijk, die raak schoot: 0-1. Go Ahead maakte daarmee een einde aan een reeks van vier uitwedstrijden zonder treffer.

Zwolle had weliswaar veel balbezit, maar kon qua kansen weinig aanspraak maken op de gelijkmaker. De ploeg van trainer Ron Jans, die vlak voor tijd naar de tribune werd gestuurd wegens commentaar op de leiding, moest bovendien vanaf de 51ste minuut door met tien man. Stef Nijland liet tegenover Jop van der Linden, die hem de doortocht belemmerde, zijn frustraties de vrije loop liet en kreeg terecht rood van scheidsrechter Danny Makkelie.

Lat
Met debutant Eli Babalj als invaller in de ploeg kwam PEC nog in de buurt van de gelijkmaker. Een schot van Mustafa Saymak belandde buiten bereik van doelman Mickey van der Hart op de lat. Go Ahead hield echter voor het eerst sinds 34 uitduels in de Eredivisie weer eens de nul en sleepte de nipte overwinning uit het vuur. De enige zege van Go Ahead op het hoogste niveau bij PEC was in oktober 1982 en ook toen werd het 0-1.

De Eagles heroveren dankzij de overwinning de vijftiende plaats. Heracles Almelo was zaterdag door de 2-0 zege op Feyenoord de Deventenaren nog gepasseerd, maar heeft nu weer drie punten achterstand. PEC verzuimt juist te stijgen op de ranglijst en blijft vijfde staan.