Go Ahead presteert rampzalig sinds stunt tegen Feyenoord

In de aanloop naar elke wedstrijd in dit Eredivisie-seizoen duikt Voetbal International, met behulp van Opta, in de statistieken. Telkens staan we stil bij acht feiten. In Deventer staan zaterdagavond Go Ahead Eagles en FC Utrecht tegenover elkaar.

Speelronde: 20
Aftrap: zaterdag 28 januari, 18.30 uur
Scheidsrechter: Edwin van de Graaf

• Dankzij het 1-1 gelijkspel bij Excelsior van afgelopen weekeinde deed Go Ahead Eagles de laatste plaats op doelsaldo over aan Roda JC Kerkrade. Voor nummer zes FC Utrecht kwam tijdens de voorbije speelronde met de 0-1 nederlaag tegen Ajax een einde aan een reeks van tien ongeslagen Eredivisie-duels.

• Deze wedstrijd kan ook wel de Erik ten Hag-derby worden genoemd. De huidige coach van FC Utrecht werkte in het seizoen 2012/13 als oefenmeester van Go Ahead Eagles, waarmee hij promoveerde naar de Eredivisie. Ten Hag verlengde onlangs zijn contract bij de Domstedelingen tot medio 2020 en werd daarmee beloond voor zijn goede prestaties.

• FC Utrecht reist voor de 24ste keer naar Deventer voor een Eredivisie-wedstrijd tegen Go Ahead Eagles. De Domstedelingen triomfeerden zeven keer, aanvaardden vijf keer met een punt de terugreis en gingen elf keer onderuit.

• Go Ahead Eagles wacht inmiddels al zeven Eredivisie-wedstrijden op een overwinning. Sinds de 1-0 zege op Feyenoord speelde de formatie van trainer Hans de Koning twee keer gelijk en boog ze vijf keer het hoofd.

Op 15 oktober 2016 zette FC Utrecht voor eigen publiek Go Ahead Eagles met 3-0 opzij.

• In de eerste negentien speelrondes kreeg Go Ahead Eagles liefst dertien keer de openingstreffer om de oren. Opvallend: de Deventer formatie won geen van de wedstrijden waarin ze de eerste goal incasseerde.

• Go Ahead Eagles rekent op Jarchinio Antonia in de strijd om handhaving. De aanvaller was direct betrokken bij vijf van de laatste zes doelpunten van de promovendus, hetzij met een doelpunt (vier keer) hetzij met een assist (eenmaal).

• FC Utrecht is de laatste maanden op dreef in uitwedstrijden. De brigade van Ten Hag verloor slechts één van de laatste veertien duels op vreemde bodem in de Eredivisie, op 2 oktober bij Ajax. In die reeks kwam FC Utrecht zes keer tot winst en speelde het zeven keer gelijk.

• Het moet Go Ahead Eagles zorgen baren dat de ploeg twee spelers in de topacht heeft van aanvallers met meeste Eredivisie-minuten dit seizoen in de benen zonder ook maar één treffer. Randy Wolters staat deze jaargang al 1.473 minuten droog, Leon de Kogel trof in 762 minuten geen enkele keer doel.