Go Ahead keert terug in Eredivisie met punt bij Utrecht

Promovendus Go Ahead Eagles heeft zijn rentree in de Eredivisie opgeluisterd met een 1-1 gelijkspel tegen FC Utrecht. Dave Bulthuis (foto) scoorde voor de ploeg uit de Domstad, terwijl Xander Houtkoop doel trof voor Go Ahead.

Go Ahead keert terug in Eredivisie met punt bij Utrecht

FC Utrecht kent hiermee een stroeve start van het nieuwe seizoen. Een sterk vorig jaar, dat werd beloond met Europees voetbal, was namelijk snel weer vergeten na de pijnlijke uitschakeling in Europa. Het Luxemburgse Differdange 03 bleek over twee wedstrijden (1-2, 3-3) te sterk. De bittere nasmaak van die uitschakeling is met een gelijkspel tegen Go Ahead zeker nog niet weggespoeld.

Met debutant Timothy Derijck centraal in de defensie liet FC Utrecht in de openingsfase zien het voetballen nog niet helemaal verleerd te zijn. Jens Toornstra opende het bal met een vlammend schot op de lat. Na een kwartier spelen was het al raak voor de thuisploeg, toen Dave Bulthuis een vrije trap van Tommy Oar met zijn hoofd tot doelpunt promoveerde.

De drinkpauze die kort daarop volgde, kwam als geroepen voor Go Ahead. De volksclub, die voor het eerst sinds 5 mei 1996 weer actief is in de Eredivisie, had duidelijk last van plankenkoorts. Niet gek voor een selectie die nauwelijks Eredivisie-ervaring heeft.

VerledenNadat Go Ahead-trainer Foeke Booy, die een verleden heeft bij FC Utrecht als speler, trainer en technisch directeur, de boel op scherp had gezet, gooiden de Eagles eindelijk de schroom van zich af. Meer dan een kleine schotkans voor Marnix Kolder leverde dit echter niet op.

Vlak na rust was het wel raak voor Go Ahead. Een flitsende combinatie tussen Jarchinio Antonia en Xander Houtkoop, stelde de laatstgenoemde in staat de stand weer gelijk te trekken. Daarna ging de club uit Deventer zelfs op jacht naar een overwinning. Het was slechts aan doelman Robbin Ruiter te danken dat FC Utrecht een punt overhield aan de openingswedstrijd.

In de blessuretijd kwamen de bezoekers opnieuw bijzonder dicht bij een overwinning, maar de paal stond een treffer van Jop van der Linden uit een vrije trap in de weg. Voor Go Ahead Eagles betekende dit gelijkspel het eerste punt in de Eredivisie sinds 22 maart 1996. Destijds wist de club uit Deventer met 0-3 te winnen op bezoek bij Vitesse in Arnhem. De daarop volgende negen duels in de Eredivisie werden verloren, waarop degradatie volgde.

Het gelijkspel doorbreekt voor FC Utrecht een bijzondere reeks. Sinds 23 december 2012 speelde de club uit de Domstad namelijk niet meer gelijk in de Eredivisie. Na zestien duels zonder gelijkspel, volgde vandaag in Utrecht weer eens een puntendeling.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen