Glorieuze generatie van 1988 als trainer zelden succesvol

VI.nl staat stil bij het grootste Oranje-succes ooit. Precies 25 jaar geleden won het Nederlands elftal het EK van 1988. De twintig selectiespelers van toen zijn inmiddels al lang en breed gestopt als voetballer. Voetbal International zet op een rij hoe succesvol zij na hun spelerscarrière waren.

Glorieuze generatie van 1988 als trainer zelden succesvol

Aron Winter was in 2002 de laatste speler van de twintig Europese kampioenen die zijn voetbalschoenen opborg. Net als veel van zijn collega-kampioenen koos hij daarna voor het trainersvak. Toch waren slechts enkelen van hen in staat om de successen uit hun rijke spelerscarrière een vervolg te geven in een loopbaan als hoofdtrainer.

De cijfers zijn wat dat betreft veelzeggend. Als speler wonnen de twintig EK-winnaars van 1988 gezamenlijk 216 hoofdprijzen, als hoofdtrainer staat dat aantal 25 jaar na het winnen van de Europese titel op het schamele aantal van zeventien trofeeën.

Daarvan komt het leeuwendeel toe aan Ronald Koeman en Frank Rijkaard (foto), die als coach respectievelijk acht en vijf keer op het ereschavot stonden. Verder hebben alleen Aron Winter (twee keer), Ruud Gullit en Jan Wouters (allebei één keer) het genoegen mogen smaken van het winnen van een prijs als eindverantwoordelijke.

In onderstaand overzicht komt de loopbaan van elke speler van de '88-generatie aan bod. Aan de hand van een ranglijst gebaseerd op het aantal hoofdprijzen dat ieder lid van de toenmalige EK-selectie tot dusver won zet VI uiteen wie er slaagde als hoofdtrainer en wie niet. Geboortedatum (leeftijd op EK '88)30 september 1962 (25)PositieVerdedigingLoopbaan als speler (* club tijdens EK '88)Ajax, Sporting Lissabon, Real Zaragoza*, AC Milan, AjaxPrijzen (23)12 met Ajax: 5x kampioen, 3x beker, 2x Supercup, 1x Europa Cup I, 1x Europa Cup II10 met AC Milan: 2x kampioen, 2x Supercup, 2x Europa Cup I, 2x Europese Supercup, 2x wereldbeker1 met Oranje: 1x Europees kampioenInterlands73 caps, 10 goalsLoopbaan als hoofdtrainerNederlands elftal, Sparta Rotterdam, Barcelona, Galatasaray, Saoedi-ArabiëPrijzen (5)5 met Barcelona: 2x kampioen, 2x Supercup, 1x Champions League. Nadat Frank Rijkaard (50) zijn rijke loopbaan in 1995 bij Ajax had afgesloten met het winnen van de Champions League, zijn 23ste hoofdprijs als speler, toont hij aanvankelijk geen ambities om trainer te worden. Wel start hij een onderbroekenlijn.

Drie jaar na de CL-winst met Ajax neemt de trainerscarrière van Rijkaard echter een onverwachte vlucht. Als assistent van bondscoach Guus Hiddink is hij aanwezig op het WK van 1998, waar het Nederlands elftal als vierde eindigt. Tot ieders verrassing benoemt de KNVB daarna de destijds pas 35-jarige Rijkaard als opvolger van Hiddink in aanloop naar het EK 2000 in eigen land.

Met Rijkaard aan het roer laat Oranje de kans liggen om twaalf jaar na het succesvolle EK 1988 voor de tweede keer Europees kampioen te worden. Mede door het warrige wisselbeleid van Rijkaard en vijf gemiste penalty's, waarvan twee in reguliere speeltijd, zijn tien Italianen in de halve finale in de Amsterdam Arena na strafschoppen te sterk.

Rijkaard kan na afloop van die nederlaag zijn tranen niet bedwingen en stapt op. Twee jaar later krijgt hij een nieuwe tegenvaller te verwerken als Sparta Rotterdam onder zijn leiding voor het eerst in de historie degradeert uit de Eredivisie.

Desondanks gaat Rijkaard een jaar later aan de slag bij Barcelona als opvolger van Radomir Antic. Samen met assistent Henk ten Cate brengt hij de Catalanen terug aan de Europese top. Met Ronaldinho als onnavolgbare aanjager wordt Barça in 2005 en 2006 kampioen van Spanje en wint in dat laatste jaar ook de Champions League.

Na twee vruchteloze jaren maakt Rijkaard in 2008 plaats voor Josep Guardiola, om zijn loopbaan vervolgens zonder al te veel succes te vervolgen bij Galatasaray en Saoedi-Arabië. In het Midden-Oosten wordt hij in januari 2013 ontslagen. Sindsdien zit Rijkaard zonder club. Geboortedatum (leeftijd op EK '88)21 maart 1963 (25)PositieVerdedigingLoopbaan als speler (* club tijdens EK '88)FC Groningen, Ajax, PSV*, Barcelona, FeyenoordPrijzen (19)2 met Ajax: 1x kampioen, 1x beker6 met PSV: 3x kampioen, 2x beker, 1x Europa Cup I10 met Barcelona: 4x kampioen, 1x beker, 3x Supercup, 1x Europa Cup 1x Europese Supercup1 met Oranje: 1x Europees kampioenInterlands78 caps, 14 goalsLoopbaan als hoofdtrainerVitesse, Ajax, Benfica, PSV, Valencia, AZ, FeyenoordPrijzen (8)4 met Ajax: 2x kampioen, 1x beker, 1x Supercup1 met Benfica: 1x Supercup1 met PSV: 1x kampioen1 met Valencia: 1x beker1 met AZ: 1x Supercup. De trainersloopbaan van Ronald Koeman (50), die de gehele traditionele topdrie op zijn trainerscv heeft staan, is er een van pieken en dalen. Bij Vitesse en Ajax schiet hij succesvol uit de startblokken. In Amsterdam wint hij in 2002 de dubbel en is hij twee jaar later opnieuw kampioen.

Koeman verdient een kans bij Benfica, dat hij later verlaat voor PSV. Na een bizar kampioenschap op doelsaldo in Eindhoven meent Koeman, die ooit assistent was van Guus Hiddink op het WK van 1998 en de rechterhand van Louis van Gaal bij Barcelona, dat hij de kans om bij Valencia aan de slag te gaan niet kan laten lopen. Hoewel Koeman de Copa del Rey wint, draait zijn avontuur in Spanje uit op een teleurstelling.

Bij landskampioen AZ moet Koeman die nare smaak wegspoelen, maar zijn verblijf in Alkmaar komt al na een half jaar weer ten einde. Bij Feyenoord trekt hij zijn loopbaan uit het slop. Met een zeer knappe tweede en derde plaats is hij de drijvende kracht achter de terugkeer van de Rotterdamse grootmacht aan de Nederlandse top.

Mede daardoor lijkt Koeman de grote kandidaat om Van Gaal vanaf 2014 op te volgen als bondscoach. Dan krijgt hij opnieuw de kans om net als speler nu ook als trainer internationaal succes te vieren. Geboortedatum (leeftijd op EK '88)1 september 1962 (25)PositieAanvalLoopbaan als speler (* club tijdens EK '88)Haarlem, Feyenoord, PSV, AC Milan*, Sampdoria, AC Milan, Sampdoria, ChelseaPrijzen (19)2 met Feyenoord: 1x kampioen, 1x beker2 met PSV: 2x kampioen12 met AC Milan: 3x kampioen, 3x Supercup, 2x Europa Cup I, 2x Europese Supercup, 2x wereldbeker1 met Sampdoria: 1x beker1 met Chelsea: 1x FA Cup1 met Oranje: 1x Europees kampioenInterlands66 caps, 17 goalsLoopbaan als hoofdtrainerChelsea, Newcastle United, Jong Oranje, Feyenoord, Los Angeles Galaxy, Terek GroznyPrijzen (1)1 met Chelsea: 1x FA Cup. Wat voor meerdere spelers van de succesvolle '88-generatie geldt, is ook voor Ruud Gullit (50) zo. Waar hij als speler uniek is, is zijn trainersloopbaan nog niet tot volle wasdom gekomen. Bij Chelsea begint hij wel positief. De player/manager wint in 1997 de FA Cup.

Via Chelsea trekt hij naar Newcastle United, alvorens hij bij Feyenoord tekent. In Rotterdam draait zijn aanstelling uit op een teleurstelling, waarna Gullit in het buitenland nog Los Angeles Galaxy en Terek Grozny onder zijn hoede heeft. Vooral de gang naar Tsjetsjenië komt hem op kritiek te staan.

Even wordt de voorzitter van het HollandBelgium Bid, om het WK van 2018 naar de Lage Landen te halen, genoemd als opvolger van Bert van Marwijk als bondscoach. De KNVB kiest echter voor Louis van Gaal.

Hoewel Gullit nog altijd een waar uithangbord voor het Nederlandse voetbal is, is de verhouding tussen zijn prijzen als coach en als speler veelzeggend. De ene FA Cup als trainer steekt schril af tegen de liefst negentien behaalde hoofdprijzen van de Europees Voetballer van het Jaar 1987. Geboortedatum (leeftijd op EK '88)31 oktober 1964 (23)PositieAanvalLoopbaan als speler (* club tijdens EK '88)Ajax*, AC MilanPrijzen (19)7 met Ajax: 3x kampioen, 3x beker, 1x Europa Cup II11 met AC Milan: 3x kampioen, 2x Supercup, 2x Europa Cup I, 2x Europese Supercup, 2x wereldbeker1 met Oranje: 1x Europees kampioenInterlands58 caps, 24 goalsLoopbaan als hoofdtrainerNederlands elftal, Ajax, SC HeerenveenPrijzen-. Aanvankelijk schuilt er geen oefenmeester in Marco van Basten (48), die na zijn gedwongen afscheid bij AC Milan stelt geen ambities te hebben om ergens als trainer aan de slag te gaan. Na jaren in de luwte en op de golfbaan te hebben doorgebracht komt Van Basten in 2002 toch terug op dat besluit.

Geïnspireerd door zijn boezemvriend John van 't Schip, die in 2001 trainer is bij FC Twente, volgt hij de verkorte cursus Coach Betaald Voetbal bij de KNVB. Tegelijkertijd werkt hij een stage af bij Ajax, waarna hij in het seizoen 2003/04 samen met Van 't Schip leiding geeft aan de beloftenploeg van de club waar hij tussen 1981 en 1987 actief was als speler.

Een jaar later is Van Basten dankzij een lobby van Johan Cruijff tot ieders verrassing de nieuwe bondscoach van het Nederlands elftal. Met Van 't Schip, Stanley Menzo en Rob Witschge als assistenten leidt hij Oranje naar het WK 2006 en het EK 2008. Het toernooi in 2006 eindigt in de achtste finales in een schoppartij tegen Portugal (0-1), twee jaar later is Rusland in de kwartfinales na verlenging te sterk (3-1).

En dat terwijl het Nederlands elftal in de groepsfase van het EK in Zwitserland het beste voetbal onder het bewind van Van Basten laat zien. Toch wordt zijn vierjarige periode als bondscoach vooral gekenmerkt door aanvaringen met Mark van Bommel, Ruud van Nistelrooy en Clarence Seedorf.

Cruijff brengt Van Basten daarna ook in het zadel als trainer van Ajax, waar hij de volledige verantwoordelijkheid krijgt over het technische beleid van de club. Met Miralem Sulejmani als recordaankoop slaagt Van Basten er echter niet in Ajax een prijs te bezorgen. Ook raakt hij in conflict met Cruijff over het te voeren beleid. In mei 2009 legt San Marco zijn taken neer.

Drie jaar na zijn vrijwillige vertrek uit Amsterdam keert Van Basten terug in het trainersvak. Hij volgt Ron Jans op bij SC Heerenveen, dat in mei 2013 aan de play-offs om Europees voetbal deelneemt ondanks een wisselvallig seizoen. Zodoende wacht de in zijn spelersloopbaan veelvuldig gelauwerde Van Basten nog altijd op zijn eerste prijs als trainer. Geboortedatum (leeftijd op EK '88)Arnold Mühren, 2 juni 1951 (37)PositieMiddenveldLoopbaan als speler (* club tijdens EK '88)FC Volendam, Ajax, FC Twente, Ipswich Town, Manchester United, Ajax*Prijzen (16)11 met Ajax: 2x kampioen, 3x beker, 2x Europa Cup I, 1x Europa Cup II, 2x Europese Supercup, 1x wereldbeker1 met FC Twente: 1x kampioen1 met Ipswich Town: 1x UEFA Cup2 met Manchester United: 2x beker1 met Oranje: 1x Europees kampioenInterlands23 caps, 3 goalsLoopbaan als hoofdtrainer-Prijzen- . Arnold Mühren (62) beschikt over een bagage waar menig trainer jaloers op is. Als speler maakt hij deel uit van de twee grootste generaties voetballers die ons land ooit gekend heeft: het in Europa heersende Ajax van begin jaren zeventig en de EK-winnaars van 1988.

Als trainer is de voormalig linkspoot actief in de jeugdopleiding van FC Volendam en Ajax. In samenwerking met Voetbal International reist hij bovendien het hele land door om clinics te geven. 'Dat was schitterend. Om kinderen het voetballen te leren. Geweldig.'

Inmiddels bekleedt Mühren een functie bij Ajax. Op parttime-basis reist hij naar het buitenland om clinics te geven. Hij verspreidt de Ajax-filosofie, die – zoals wereldwijd bekend – gestoeld is op het opleiden van talent. 'En dat werk is geweldig om te doen. Ik vertel dan ook regelmatig over mijn eigen loopbaan en over de werkwijze bij Ajax.' Geboortedatum (leeftijd op EK '88)5 maart 1964 (24)PositieMiddenveldLoopbaan als speler (* club tijdens EK '88)Ajax, PSV*, Jubilo Iwata, FC Utrecht, Cannes, 1860 MünchenPrijzen (16)5 met Ajax: 3x kampioen, 2x beker10 met PSV: 5x kampioen, 3x beker, 1x Supercup, 1x Europa Cup I1 met Oranje: 1x Europees kampioenInterlands42 caps, 1 goalLoopbaan als hoofdtrainer1860 München, Helmond Sport, FC EindhovenPrijzen- . Gerald Vanenburg (49) is misschien wel de meest technische voetballer die Oranje ooit heeft gehad. Toch kan hij die brille niet altijd vertalen naar succes bij clubs.

Bij PSV en Willem II is hij jeugd- en individueel trainer en bij FC Eindhoven en Helmond Sport hoofdtrainer. Beide keren draait die klus uit op een teleurstelling. 'Ik ben nu niet op zoek, maar als ik tegen iets aanloop waar ik honderd procent voor wil gaan, zou ik dat zeker niet afslaan. Ik heb net weer de punten voor mijn licenties gehaald', aldus Vanenburg.

'Ik ben een liefhebber. En met spelers die tot het uiterste willen gaan op het veld staan, is schitterend. Maar dan moeten ze wel zo bevlogen zijn om echt uren op het veld te staan. Dat had ik namelijk ook. Anders geraak je nooit tot de top.' Geboortedatum (leeftijd op EK '88)1 februari 1965 (23)PositieAanvalLoopbaan als speler (* club tijdens EK '88)Ajax*, KV Mechelen, PSV, Anderlecht, FC Twente, AZPrijzen (14)4 met Ajax: 1x kampioen, 2x beker, 1x Europa Cup II2 met KV Mechelen: 1x kampioen, 1x Europese Supercup1 met PSV: 1x kampioen6 met Anderlecht: 3x kampioen, 1x beker, 2x Supercup1 met Oranje: 1x Europees kampioenInterlands30 caps, 17 goalsLoopbaan als hoofdtrainer-Prijzen- . Weinig spelers op de wereld hebben ooit beter kunnen koppen dan John Bosman (48). Na zijn loopbaan gebruikt hij dat bij AZ als spitsentrainer. In Alkmaar wordt hij later scout, voordat hij terugkeert bij Ajax. Daar zal hij komend seizoen als assistent van Fons Groenendijk met de beloftenploeg toetreden tot de Jupiler League. Geboortedatum (leeftijd op EK '88)4 oktober 1956 (31)PositieDoelmanLoopbaan als speler (* club tijdens EK '88)FC Utrecht, Nottingham Forest, PSV*Prijzen (12)11 met PSV: 6x kampioen, 3x beker, 1x Europa Cup I, 1x Supercup1 met Oranje: 1x Europees kampioenInterlands73 caps, 0 goalsLoopbaan als hoofdtrainer-Prijzen- . Hans van Breukelen (56) zoekt zijn heil na zijn actieve loopbaan, die eindigt in 1994, niet in een trainersloopbaan. De doelman van weleer wordt ondernemer en reist van Maastricht tot Groningen om lezingen in het bedrijfsleven te geven. Het runnen van een bedrijf is immers topsport.

Helemaal uit het voetbal verdwijnt Van Breukelen niet. Hij is even technisch directeur van FC Utrecht en treedt in 2010 toe tot de raad van commissarissen van PSV. In die hoedanigheid komt hij recentelijk in het nieuws. De bevlogen sluitpost van weleer is een van de drijvende krachten achter de revolutie die PSV weer aan succes moet helpen. Geboortedatum (leeftijd op EK '88)12 november 1962 (25)PositieAanvalLoopbaan als speler (* club tijdens EK '88)Ajax, Pisa, Torino, PSV*, Girondins Bordeaux, PSVPrijzen (12)4 met Ajax: 3x kampioen, 1x beker7 met PSV: 3x kampioen, 3x beker, 1x Supercup1 met Oranje: 1x Europees kampioenInterlands43 caps, 11 goalsLoopbaan als hoofdtrainer-Prijzen- . Al gauw wordt duidelijk dat er in Wim Kieft (50) geen trainer schuilt. Na het einde van zijn loopbaan bij PSV in 1994 laat de voormalige kopsterke spits zijn gezicht met grote regelmaat zien op tv als analist. Tegenwoordig werkt hij in die rol en als co-commentator bij Sport1.

Tussen 2009 en 2011 maakt Kieft even een onverwachte sprong door spitsentrainer te worden in de jeugdopleiding van PSV. Na een reorganisatie neemt René Eijkelkamp zijn taken echter over. Geboortedatum (leeftijd op EK '88)8 december 1962 (25)PositieVerdedigingLoopbaan als speler (* club tijdens EK '88)PSV, Antwerp, PSV*, Helmond SportPrijzen (11)10 met PSV: 5x kampioen, 3x beker, 1x Supercup, 1x Europa Cup I1 met Oranje: 1x Europees kampioenInterlands35 caps, 0 goalsLoopbaan als hoofdtrainer-Prijzen- . Ook Berry van Aerle (60) is nooit trainer na zijn actieve loopbaan. Hij pakt zijn baan als postbode weer op, maar wordt later toch verleid tot een terugkeer bij PSV. Daar wordt de cultfiguur supporterscoördinator. Dat takenpakket verruimt later iets. Van Aerle tuurt langs de velden als scout op zoek naar talent voor PSV. Geboortedatum (leeftijd op EK '88)30 december 1963 (24)PositieAanvalLoopbaan als speler (* club tijdens EK '88)Ajax*, GenoaPrijzen (10)9 met Ajax: 4x kampioen, 3x beker, 1x Europa Cup II, 1x UEFA Cup1 met Oranje: 1x Europees kampioenInterlands41 caps, 2 interlandsLoopbaan als hoofdtrainerFC Twente, Ajax, Melbourne Heart, GuadalajaraPrijzen- . John van 't Schip (49) waagt na zijn afscheid als profvoetballer in 1996 verschillende pogingen om zijn loopbaan als hoofdtrainer van de grond te krijgen, maar slaagt daar tot dusver niet in.

De eerste keer dat de 41-voudig international de eindverantwoordelijkheid krijgt over een profclub is in 2001, als FC Twente hem aanstelt als vervanger van Fred Rutten. Een jaar later treedt hij echter terug bij de Tukkers na tegenvallende resultaten.

Van 't Schip vormt vervolgens een duo met boezemvriend Marco van Basten, met wie hij eerst leiding geeft aan Jong Ajax en daarna volgt als assistent naar het Nederlands elftal (2004-08) en Ajax (2008-09).

Na het vertrek van Van Basten bij Ajax is Van 't Schip ook nog hulptrainer van Martin Jol. In oktober 2009 verleidt Melbourne Heart hem echter tot een Australisch avontuur. Na drie jaar stopt Van 't Schip bij de club uit de Australische A-League.

Zijn laatste klus bij Guadalajara, waar hij in de zomer van 2012 op advies van Johan Cruijff wordt aangesteld, eindigt in januari 2013. Geboortedatum (leeftijd op EK '88)16 juni 1957 (31)PositieVerdedigingLoopbaan als speler (* club tijdens EK '88)Sparta, FC Groningen, Anderlecht*, PSV, FC DordrechtPrijzen (9)6 met Anderlecht: 2x kampioen, 2x beker, 2x Supercup2 met PSV: 1x kampioen, 1x Supercup1 met Oranje: 1x Europees kampioenInterlands56 caps, 0 goalsLoopbaan als hoofdtrainerSparta RotterdamPrijzen- . Adri van Tiggelen (56) bekleedt na zijn afscheid de nodige trainersfuncties bij zijn geliefde Sparta Rotterdam.

Op het Kasteel is De Spijker jeugdtrainer, assistent-coach, trainer van de beloftenploeg en enkele keren interim-hoofdcoach. De bikkelharde verdediger van weleer wordt gewaardeerd en krijgt zelfs een verbintenis voor het leven. Toch komt het tot een breuk.

Behalve Sparta heeft Van Tiggelen de amateurclubs Oud-Beijerland, VV Heerjansdam, Spijkenisse en Heinenoord onder zijn hoede. Een nieuwe club heeft hij al: de Europees kampioen van 1988 is komend jaar trainer van RVVH, ondanks zijn wens nog altijd eens in het betaald voetbal aan de slag te gaan. Geboortedatum (leeftijd op EK '88)20 september 1961 (26)PositieMiddenveldLoopbaan als speler (* club tijdens EK '88)FC Groningen, PSV, FC Groningen, KV Mechelen*, PSV, FC GroningenPrijzen (8)4 met KV Mechelen: 1x kampioen, 1x beker, 1x Europa Cup II, 1x Europese Supercup3 met PSV: 2x kampioen, 1x Supercup1 met Oranje: 1x Europees kampioenInterlands31 caps, 2 goalsLoopbaan als hoofdtrainerRKC Waalwijk, Feyenoord, Hongarije, FC Utrecht, FC Eindhoven, RKC WaalwijkPrijzen- . Erwin Koeman (51) is een van de vier leden van de '88-generatie die momenteel een baan hebben als hoofdtrainer. Onder zijn leiding handhaaft RKC Waalwijk zich afgelopen seizoen direct in de Eredvisie. Wel wacht Koeman nog altijd op zijn eerste prijs.

RKC is in 2004 ook de club waar Koeman zijn debuut maakt als hoofdtrainer. De Waalwijkers zien in de assistent van Guus Hiddink bij PSV de ideale opvolger van Martin Jol. Koeman leidt RKC naar een negende plaats en vertrekt in 2005 naar Feyenoord, waar hij generatiegenoot Ruud Gullit opvolgt.

In het eerste jaar onder Koeman eindigen de Rotterdammers met het koningskoppel Salomon Kalou en Dirk Kuijt als derde. Na het vertrek van die twee spitsen kan Koeman zijn ploeg echter niet op de rails houden en neemt hij ontslag na een teleurstellende zevende plaats.

Na twee jaar als bondscoach van Hongarije te hebben gewerkt keert Koeman in 2011 terug in de Eredivisie als hoofdtrainer van FC Utrecht. Het seizoen is amper twee maanden onderweg, of Koeman stapt alweer op uit onvrede over de gebrekkige faciliteiten. Na een korte periode bij FC Eindhoven is hij inmiddels weer terug bij RKC. Geboortedatum (leeftijd op EK '88)1 maart 1967 (21)PositieMiddenveldLoopbaan als speler (* club tijdens EK '88)Ajax*, Lazio, Internazionale, Ajax, SpartaPrijzen (6)4 met Ajax: 1x kampioen, 2x beker, 1x UEFA Cup1 met Inter: 1x UEFA Cup1 met Oranje: 1x Europees kampioenInterlands84 caps, 6 goalsLoopbaan als hoofdtrainerToronto FCPrijzen (2)2 met Toronto FC: 2x kampioen. Aron Winter (46) begint zijn trainersloopbaan bij Ajax, waar hij coach van de beloftenploeg is. Al snel lonkt het avontuur. Hij verkast naar Toronto FC, waarmee hij twee keer kampioen van Canada wordt. Vanaf 2012 zoekt Winter zijn vertier elders. Hij geeft lezingen namens de KNVB en Ajax en is betrokken bij de nodige maatschappelijke projecten. Geboortedatum (leeftijd op EK '88)28 augustus 1959 (28)PositieVerdedigingLoopbaan als speler (* club tijdens EK '88)Feyenoord*Prijzen (7)6 met Feyenoord: 1x kampioen, 4x beker, 1x Supercup1 met Oranje: 1x Europees kampioenInterlands4 caps, 0 goalsLoopbaan als hoofdtrainer-Prijzen- . Sjaak Troost (53) wordt direct na zijn laatste wedstrijd zakenman. Tijdens zijn actieve loopbaan heeft hij al een uitgeverij, maar als voetballer-af start hij nog enkele bedrijven.

Inmiddels heeft hij zijn eigen BV en helpt hij bedrijven om met een heuse topsportmentaliteit het winstoogmerk niet uit het oog te verliezen. Ook onderhoudt Troost nog altijd warme banden met zijn geliefde club Feyenoord. Geboortedatum (leeftijd op EK '88)17 juli 1960 (27)PositieMiddenveldLoopbaan als speler (* club tijdens EK '88)FC Utrecht, Ajax*, Bayern München, PSVPrijzen (6)1 met FC Utrecht: 1x beker3 met Ajax: 1x kampioen, 1x beker, 1x Europa Cup II1 met PSV: 1x beker1 met Oranje: 1x Europees kampioenInterlands70 caps, 4 goalsLoopbaan als hoofdtrainerFC Utrecht, Ajax, PSV, FC UtrechtPrijzen (1)1 met Ajax: 1x beker. Samen met Ronald Koeman, Marco van Basten en Erwin Koeman houdt Jan Wouters (52) als trainer van FC Utrecht de eer van de '88-generatie in de Eredivisie overeind. Het is echter pas zijn tweede vaste aanstelling als hoofdcoach.

Wouters geeft er immers de voorkeur aan om op de achtergrond te blijven. Dat doet hij in verschillende periodes bij zijn oude clubs FC Utrecht, Ajax en PSV. Ook is hij liefst vijf jaar de assistent van Dick Advocaat bij Glasgow Rangers.

Voordat Wouters in 2001 naar Schotland verhuist heeft hij de eindverantwoordelijkheid over Ajax. De Amsterdammers winnen onder leiding van de zeventigvoudig international in 1999 de KNVB-beker, maar stellen in de competitie als titelverdediger teleur met een zesde plaats.

In maart 2000 moet Wouters dan ook vertrekken, vlak na het vieren van het honderdjarig bestaan. Vervolgens krijgt hij als interim-coach slechts kortstondig de leiding over PSV en Utrecht, dat hem in 2011 een nieuwe kans geeft om zich als hoofdtrainer te bewijzen. Geboortedatum (leeftijd op EK '88)25 december 1958 (29)PositieDoelLoopbaan als speler (* club tijdens EK '88)Feyenoord*, SVV, SVV/Dordrecht '90, Dordrecht '90, Go Ahead EaglesPrijzen (4)3 met Feyenoord: 1x kampioen, 2x beker1 met Oranje: 1x Europees kampioenInterlands7 caps, 0 goalsLoopbaan als hoofdtrainer-Prijzen- . Joop Hiele (54) treedt na zijn laatste seizoen bij Go Ahead Eagles als doelman in 1994/95 nog maar zelden op de voorgrond. De rasechte Feyenoorder werkt als keeperstrainer bij Willem II, Jong Oranje, PSV en het Nederlands elftal.

In 2008 treedt Hiele in dienst bij Feyenoord als hoofd van de keepersacademie op Varkenoord, maar eerder dit jaar maakt de club bekend vanwege een verschil van inzicht niet verder te gaan met de oud-doelman. Geboortedatum (leeftijd op EK '88)24 november 1964 (23)PositieMiddenveldLoopbaan als speler (* club tijdens EK '88)SC Heracles, FC Den Bosch*, PSV, KV Kortrijk, FC Luik, Waregem, Heracles, AZ, Go Ahead Eagles, AGOVVPrijzen (2)1 met SC Heracles: 1x kampioen Eerste Divisie1 met Oranje: 1x Europees kampioenInterlands5 caps, 0 goalsLoopbaan als hoofdtrainer-Prijzen- . Hendrie Krüzen (48) keert na zijn laatste seizoen als speler van Go Ahead Eagles in 2002 terug bij Heracles Almelo, waar hij tussen 1980 en 1986 zijn eerste jaren als voetballer meemaakte.

Krüzen is elf jaar lang cultuurbewaker bij de Heraclieden als assistent van achtereenvolgens Gertjan Verbeek, Peter Bosz, Ruud Brood, Gert Heerkes en opnieuw Verbeek en Bosz.

Inmiddels is Krüzen een nieuwe uitdaging aangegaan. De vijfvoudig international volgt Bosz naar Vitesse en werkt de komende twee seizoenen dus niet in Almelo maar in Arnhem. Geboortedatum (leeftijd op EK '88)26 oktober 1962 (25)PositieMiddenveldLoopbaan als speler(* club tijdens EK '88)Fortuna Sittard, Roda JC*, MontpellierPrijzen (2)1 met Montpellier: 1x beker1 met Oranje: 1x Europees kampioenInterlands9 caps, 0 goalsLoopbaan als hoofdtrainer-Prijzen- . Wilbert Suvrijn waagt zich als een van de weinigen van de '88-generatie nimmer aan een baan als coach in de voetbalwereld.

Na zijn ietwat vroege afscheid bij Montpellier in 1993 vanwege rugproblemen stort hij zich op een carrière als spelersmakelaar in Frankrijk.

Inmiddels is Suvrijn fulltime tennisvader. Zijn dochter Jade komt onder de Franse nationaliteit uit in het WTA-circuit en is momenteel de nummer 655 van de wereld. Geboortedatum (leeftijd op EK '88)Wim Koevermans, 28 juni 1960 (27)PositieVerdedigingLoopbaan als speler (* club tijdens EK '88)FC Vlaardingen, Fortuna Sittard*, FC GroningenPrijzen (1)1 met Oranje: 1x Europees kampioenInterlands1 cap, 0 goalsLoopbaan als hoofdtrainerFC Groningen, RBC Roosendaal, NEC, MVV, Jong Ierland, IndiaPrijzen- . Hoewel Wim Koevermans (52) een kleurrijke carrière als trainer kent, is de Europese titel in 1988 nog altijd de enige prijs op de palmares van de voormalige verdediger.

Koevermans is amper dertig jaar oud als hij zijn spelerscontract bij FC Groningen inruilt voor een dienstverband als assistent van hoofdtrainer Hans Westerhof. Na dienst vertrek krijgt Koevermans in 1993 de leiding over Groningen als opvolger van Pim Verbeek.

Via RBC Roosendaal, NEC en MVV komt hij in 2002 terecht in Zeist, waar hij tussen 2002 en 2008 werkzaam is als jeugdtrainer bij de KNVB. In 2008 verruilt hij de Nederlandse voetbalbond voor een baan als High Performance Director bij de Ierse FA. Sinds 1 juli 2012 is Koevermans bondscoach van India.

Samenstelling: Tim Tempelaars & Tim Vos

Alle gebruikte foto's op VI.nl zijn afkomstig van VI Images.

Bekijk hier al onze video's