Gibraltar op de kaart dankzij Higginbotham en Twitter

Zijn carrière als speler was nou niet bepaald een flitsende, maar tóch wordt Danny Higginbotham international. Van Gibraltar welteverstaan.

Gibraltar op de kaart dankzij Higginbotham en Twitter

Het land deed in 1991, 1997 en 2006 al pogingen om lid te worden van de UEFA, maar uiteindelijk lukte dat pas in mei van dit jaar. Dinsdag speelt het dwergstaatje (het ligt ten zuiden van Spanje, maar valt onder Groot-Brittannië) zijn allereerste échte interland ooit. In het Portugese Faro (de stadions in Gibraltar zijn nog niet in orde) speelt het tegen Slowakije.

Voor dat duel is ook Danny Higginbotham (34) opgeroepen. De verdediger begon in de jeugd van Manchester United, maar brak daar nooit door. Hij speelde vervolgens onder meer in de Premier League voor Derby County, Southampton, Stoke City en Sunderland en speelt momenteel voor Chester. Die ploeg komt uit op het vijfde niveau (!) van Engeland.

Niemand is dan ook meer verbaasd over een loopbaan als international voor Higginbotham, die vanwege de Spaanse roots van zijn moeder voor Gibraltar mag spelen, dan Higginbotham zelf. 'Ik heb nooit ook maar één minuut gedacht dat ik op mijn 34ste nog international zou worden', geeft hij toe. 'Voor Engeland ging het zéker niet lukken; daar ben ik niet goed genoeg voor.'

Oom als bondscoach
Voor Gibraltar, waar Higginbothams oom Allen Bula de bondscoach is, lukt dat nu dus wél. Social media lagen ten grondslag aan zijn aanstaande debuut voor Gibraltar, zo legt hij uit. 'Ik had pas een paar maanden een Twitter-account, toen Allen me een berichtje stuurde dat ik contact met hem moest opnemen. Toen ging het balletje rollen.'

En dus zit Higginbotham in een selectie met verder vooral spelers uit de competitie in Gibraltar. Zij spelen bij clubs als College Cosmos, Lynx en Lincoln FC, dat in de laatste dertien seizoenen liefst twaalf keer landskampioen werd. 'Tegen Slowakije zijn we de underdog, dat weten we. Mensen verwachten dat wij elke keer een pak slaag zullen krijgen, maar het gaat erom dat de jonge spelers zich ontwikkelen en dat we het team op de kaart zetten', sluit Higginbotham af.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen