Chelsea heeft zaterdagmiddag genadeloos uitgehaald in de Premier League. Southampton werd in eigen huis vernederd door The Blues. Arsenal liet zich in eigen huis verrassen door Brighton & Hove Albion.

Southampton
0 - 6
Chelsea
Chelsea

Chelsea had wel wat recht te zetten na een rampzalige week met nederlagen tegen Brentford in de Premier League (1-4) en Real Madrid in de kwartfinales van de Champions League (1-3). De ploeg van Thomas Tuchel begon dan ook furieus aan de wedstrijd op St. Mary's. Chelsea walste over Southampton heen en binnen vijf minuten had Timo Werner al de paal én de lat geraakt.

In de achtste minuut kwam de onvermijdelijke 0-1 van Marcos Alonso, maar ook dat was geen wake-up-call voor de thuisploeg. Southampton was zeldzaam apathisch en Chelsea profiteerde daar gretig van. Via goals van Mason Mount, Werner en Kai Havertz liepen de bezoekers na een half uur al uit naar 0-4. Het was aan de paal en doelman Fraser Forster te danken dat Southampton niet met een grotere achterstand de rust in ging.

Na ongetwijfeld een stevige preek van Ralph Hasenhüttl kwam Southampton vol goede moed het veld op voor de tweede helft, maar binnen vier minuten lag de bal er alweer in. N'Golo Kanté kreeg bizar veel ruimte in het hart van de Southampton-defensie, maar zag zijn inzet nog gestopt worden door Forster. De rebound was echter voor Werner. In de 54ste minuut maakte Mount er vervolgens alweer 0-6 van.

Zo dreigde opnieuw een gigantische afgang voor Southampton, dat de afgelopen jaren ook al tweemaal met 9-0 verloor, maar een dergelijke score bleef The Saints bespaard. Chelsea begon te wisselen en nam wat gas terug richting de return tegen Real Madrid van dinsdag.

Arsenal
Arsenal
1 - 2
Brighton & Hove Albion

Arsenal verslikte zich maandag in Crystal Palace en leek met Brighton de ideale tegenstander te treffen om zich te herpakken. The Seagulls wisten slechts één keer te scoren in hun voorgaande zeven Premier League-duels, maar in het Emirates Stadium stond het vizier wél op scherp bij Brighton, waar Joël Veltman een basisplaats had.

Na een lange bal van Brighton in de 29ste minuut was de organisatie bij Arsenal achterin even helemaal weg. Enock Mwepu vond Leandro Trossard, die vogelvrij kon uithalen in het strafschopgebied: 0-1. Arsenal ging op zoek naar een gelijkmaker, maar kreeg halverwege de tweede helft een volgende dreun. Moses Caicedo legde terug op Mwepu die nu zelf de trekker overhaalde.

Gabriel Martinelli zag ondertussen nog een doelpunt afgekeurd worden, omdat hij een milimeter buitenspel stond. Martin Ødegaard maakte er in de slotfase nog wel 1-2 van, maar die goal kwam te laat voor een comeback. Arsenal verzuimde zo afstand te nemen van Manchester United, dat eerder op de zaterdag verloor van Everton (1-0). Rivaal Tottenham Hotspur kan de vierde plaats, en daarmee het virtuele Champions League-ticket, van Arsenal overnemen.