Geplaagd Roda profiteert optimaal van megamissers PEC

Roda JC Kerkrade heeft donderdagavond met een gelukkige zege op PEC Zwolle een einde gemaakt aan een roerige week. De thuisploeg profiteerde optimaal van grote missers aan de kant van de bezoekers en trok in de slotfase aan het langste eind: 2-1.

Roda leefde onder enorme druk toe naar het duel met PEC. De Limburgers leden afgelopen zondag een pijnlijke nederlaag bij ADO Den Haag (4-1) en drie dagen later besloot de club technisch directeur Ton Caanen per direct uit zijn functie te ontheffen. De monsternederlaag van Go Ahead Eagles woensdagavond bij Feyenoord (8-0) was dan weer een kleine opsteker voor Roda, dat daardoor op doelsaldo van de laatste plek werd verlost.

De ploeg van trainer Yannis Anastasiou kon bij een zege bovendien de zestiende plek overnemen van Excelsior, terwijl PEC nog volop meedoet om de negende plek en daarmee een plek in de play-offs voor Europees voetbal. Beide ploegen lieten zich echter niet van hun beste kant zien in het Parkstad Limburg Stadion. Zowel Roda als PEC speelde in de openingsfase veel te slordig om tot echte kansen te komen, dus de meest gevaarlijke momenten uit het eerste halfuur waren afstandsschoten.

Toch had PEC Zwolle na 34 minuten de leiding moeten nemen nadat Queensy Menig de bal zomaar in zijn voeten kreeg gespeeld van Roda-verdediger Christian Kum. De aanvaller omspeelde doelman Benjamin van Leer en liep op een leeg doel af, maar wachtte veel te lang en zag zijn wat zachte inzet van de lijn worden gehaald door Frederic Ananou. Zes minuten later revancheerde de oud-Ajacied zich al van zijn megamisser door de bal te veroveren op het middenveld en Ryan Thomas alleen op Van Leer af te sturen. De Nieuw-Zeelander gaf keurig af op Mokhtar, die Menig het goede voorbeeld gaf en voor de openingstreffer zorgde.

Youness Mokhtar tekende in de 40ste minuut voor de openingstreffer namens PEC Zwolle.

Tweede helft
Roda ging onder een striemend fluitconcert de kleedkamer in, maar richtte zich aan het begin van de tweede helft op. Een van de eerste kansen na rust was zelfs direct raak. Gyliano van Velzen werkte een voorzet van Mohamed El Makrini op fraaie wijze binnen: 1-1.

Waar in de eerste helft de kansen op een hand te tellen waren, viel er na rust veel meer te beleven voor het publiek. Het was PEC dat na de gelijkmaker meer druk uitoefende op het Roda-doel en de zege in die fase naar zich toe had moeten trekken. Na een schot van Mokhtar (over) werkte Nicolai Brock-Madsen de bal van dichtbij naast het doel van Mickey van der Hart. Kingsley Ehizibue en Ouasim Bouy deelden in de malaise door de derde en vierde grote kans op rij voor PEC te verprutsen.

Waar PEC alle moeite had met scoren, bleek Roda JC uiterst effectief. Na een schot op de lat van Beni Badibanga in de 89ste minuut werkte Mikhail Rosheuvel in de rebound de bevrijdende 2-1 binnen namens het geplaagde Roda. De ploeg van trainer Anastasiou neemt nu de zestiende plek in de Eredivisie over van Excelsior, dat een punt minder heeft (25). PEC Zwolle blijft steken op de twaalfde plek en vervolgt de competitie zondag met een thuiswedstrijd tegen Feyenoord (aftrap 14.30 uur). Brock-Madsen is door zijn gele kaart tegen Roda geschorst voor dat duel.