Gemiste kansen AZ helpen Augsburg aan primeur

AZ heeft verzuimd een goede stap op weg naar overwintering in de Europa League te zetten. FC Augsburg schreef zodoende in Alkmaar geschiedenis (0-1).

FC Augsburg had donderdag reden tot juichen met de primeur van zijn allereerste Europese zege. Maar het was onnodig dat AZ als eerste slachtoffer een plaats heeft gekregen in de geschiedenis van de Duitse club.

De Alkmaarders hadden reden tot klagen over een beslissing die scheidsrechter Miroslav Zelinka aan het eind van de eerste helft nam. De Tsjechische arbiter kende FC Augsburg laat alsnog een vrije schop toe na een overtreding op Piotr Trochowski, hoewel de voordeelregel al zijn uitwerking leek te hebben gehad. De gestuite ex-international van Duitsland maakte dankbaar gebruik van deze extra kans. Met een fraaie trap over de AZ-muur tekende hij op slag van rust voor de openingstreffer (foto).

Het bleek een cruciaal besluit van Zelinka, omdat het de enige treffer in Alkmaar was. Desondanks moest AZ meer de schuld bij zichzelf zoeken. De ploeg van trainer John van den Brom was beter en had dat ook tot uiting gebracht in kansen. Maar het ontbak de thuisploeg aan daadkracht als het om afmaken ging.

Piotr Trochowski schiet uit een omstreden vrije schop de winnende treffer van FC Augsburg binnen op bezoek bij AZ.

In de eerste twintig minuten was AZ drie keer zeer gevaarlijk voor het Augsburg-doel opgedoken, met Markus Henriksen in een hoofdrol. De Noorse middenvelder is in Europees verband met vier goals in vijf duels de gevaarlijkste man van de Alkmaarders en onderstreepte dat ook.

Eerst was zijn pass op Vincent Janssen onzorgvuldig, waardoor Augsburg-verdediger Jan-Ingwer Callsen-Bracker de dreigende AZ-aanval onschadelijk maakte. Doelman Marwin Hitz redde niet veel later op een poging van Hendriksen zelf. De middenvelder schoot van afstand, nadat een enorme kans niet besteed was geweest aan Dabney Dos Santos. De aanvaller schoot vanaf tien meter op Hitz na een pass van Ben Rienstra, in een aanval die was opgezet door Henriksen. Dos Santos revancheerde zich in de 38ste minuut door Vincent Janssen een uitgelezen kans te bieden AZ alsnog aan de 1-0 te helpen. De spits schoot over.

Ook in de tweede helft deed AZ van alles om tot scoren te komen. De jacht op de gelijkmaker verloor gaandeweg de tweede helft de kracht. De mislukte pogingen van onder anderen Janssen en Rienstra deden de motivatie ook geen goed, zoals het slotoffensief evenmin resultaat had. In de blessuretijd zag Henriksen keeper Hitz op zijn inzet met een prachtige redding de nul houden.

Door het resultaat in Alkmaar blijft AZ op drie punten steken, terwijl FC Augsburg op hetzelfde aantal komt na het historische succes.