Gemeente Alkmaar veroordeelt gedrag van spelers en fans Legia Warschau

Reacties

De gemeente Alkmaar benadrukt vrijdag in een uitgebreid statement dat de twee spelers van Legia Warschau niet voor niets zijn aangehouden. Aanvoerder Josué en verdediger Radovan Pankov worden ervan verdacht personeel van AZ te hebben mishandeld. Ook wordt de handelwijze van de Poolse club gehekeld.

Gemeente Alkmaar veroordeelt gedrag van spelers en fans Legia Warschau
© Pro Shots
AZ
AZ
1 - 0
Legia Warschau
Legia Warschau

Vooraf was namelijk de afspraak gemaakt dat de meegereisde supporters hun toegangskaarten in Den Haag zouden ophalen, omdat dit in Alkmaar niet mogelijk was wegens de festiviteiten rond het Alkmaars Ontzet. De Poolse bezoekers hielden zich echter niet aan die afspraak en bestormden voor de aftrap de ingang van het stadion. Daarbij raakte één ME'er bewusteloos en maakten de Legia-supporters een aantal wapenstokken en pepperspray afhandig van de ME.

Bij de gevechten die volgden gebruikte de ME uit zelfbescherming traangas. Ontruiming van het bezoekersvak achtten de autoriteiten echter niet raadzaam, vanwege de mate van geweld van de Legia-aanhangers. 'Supporters die excessief en onacceptabel geweld gebruiken tegen politie en stewards zijn niet welkom in onze stad. Met betrokken partijen onderzoeken we of en hoe we bij Europese wedstrijden bezoekers met een dergelijk risicoprofiel kunnen weren', meldt burgemeester Anja Schouten. De recherche doet inmiddels onderzoek naar de daders, omdat de autoriteiten dit incident hoog opnemen.

Hamit Karkus, politiechef van Noord-Holland, veroordeelt het gedrag van de Poolse fans. 'Dit neem ik zeer hoog op, omdat gebleken is dat Legia Warschau een onbetrouwbare partner is gebleken en hun afspraken niet is nagekomen. Het zou de Poolse autoriteiten sieren als zij de collega's beterschap wensen en helpen met het opsporen van verdachten, in plaats van ons optreden te bekritiseren. Dit grove geweld tegen politiemensen is onacceptabel en veroordeel ik ten zeerste.'

Mishandeling
In het statement van de gemeente Alkmaar wordt ook ingegaan op de rol van de twee opgepakte Legia-spelers. 'Na de wedstrijd hebben in het hoofdgebouw van het AZ-stadion twee spelers van Legia Warschau personeel van AZ dusdanig verwond dat medische zorg nodig was. De spelers zijn aangehouden en worden verdacht van mishandeling.'

Dat de spelers van Legia het slachtoffer waren van het optreden van de ME, zoals in Poolse media wordt geschetst, klopt niet. 'Het waren de spelers die geweld gebruikten. Een aanhouding is een zwaar middel, dit doet de politie niet zonder reden. Zeker niet bij spelers na een internationale wedstrijd', klinkt het.

Dat eerst het hoofdgebouw werd afgesloten en daarna de spelersbus, had met de veiligheid van de Legia-selectie te maken. Legia-eigenaar Jarek Jankowski toonde op X onderstaande beelden van de onrust rond de spelersbus van Legia en sprak van een agressieve aanval op de spelersbus door de Nederlandse politie waarbij de lichamelijke integriteit van spelers en stafleden werd aangetast. Volgens de gemeente Alkmaar zit de vork toch echt anders in de steel. 'Zij stonden daar ter bescherming en om de twee verdachte spelers uit de bus te krijgen. Inmiddels waren zij namelijk al in de bus gestapt.'

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Bekijk hier al onze video's
Meer Legia Warschau
Meer over Legia Warschau
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.