Gehavend FC Utrecht onderuit bij strijdend Go Ahead Eagles

Go Ahead Eagles heeft in eigen huis een minimale zege geboekt op FC Utrecht. Een benutte strafschop maakte het verschil in Deventer: 2-1.

Utrecht-trainer Jan Wouters moest behoorlijk puzzelen met zijn opstelling. Door blessures en schorsingen kon hij namelijk op acht spelers geen beroep doen. Wouters gunde daardoor jeugdproducten Mark Diemers en Cedric Badjeck hun basisdebuut.

Badjeck beloonde het vertrouwen van zijn coach binnen vier minuten met een doelpunt. Nadat Jens Toornstra met een steekbal Tommy Oar had weggestuurd, tikte de achttienjarige spits de voorzet van de Australiër binnen. De treffer was een primeur voor Badjeck, die bij zijn drie eerdere invalbeurten niet tot scoren kwam.

Cedric Badjeck en Mark van den Maarel zijn blij met de openingstreffer van FC Utrecht.

Go Ahead liet zich door de vroege achterstand niet van de wijs brengen en kwam tien minuten later al op gelijke hoogte. Aan de gelijkmaker ging een fraaie combinatie vooraf, die werd ingeluid door een fraaie hakbal van Erik Falkenburg. Uiteindelijk schoof Jeffrey Rijsdijk de bal in het doel, waarmee hij zijn eerste Eredivisie-doelpunt maakte (foto boven).

Na de hectische openingsfase kwam de wedstrijd in rustiger vaarwater terecht en deden Go Ahead en Utrecht weinig voor elkaar onder. In de dertigste minuut had Falkenburg de thuisploeg na een fout van Kai Heerings op voorsprong moeten schieten, maar hij stuitte op Utrecht-doelman Robbin Ruiter.

Een overtreding van Mark van den Maarel hielp Go Ahead zeventien minuten voor tijd in het zadel. De verdediger van Utrecht legde Xander Houtkoop neer in het strafschopgebied, waardoor scheidsrechter Reinold Wiedemeijer niets anders kon dan de bal op de stip leggen. Jop van der Linden benutte de penalty koelbloedig en was daarmee voor het derde duel op rij trefzeker. Dit bleek voor Go Ahead het winnende doelpunt te zijn.

Utrecht presteerde tot nu toe slecht in uitduels, met slechts vier punten uit negen wedstrijden. Alleen SC Cambuur deed het in de eerste zeventien speelronden nog beroerder op vreemde bodem (drie punten). Doordat Utrecht in eigen huis wel goed presteert, gaat het de winterstop in op de achtste plaats. Promovendus Go Ahead staat op de tiende positie.