Geen sanctie voor FIFA-baas Infantino

Reacties

De ethische commissie van de FIFA heeft geconcludeerd dat voorzitter Gianni Infantino niet in strijd met de ethische code van de wereldvoetbalbond gehandeld heeft. Daardoor is een sanctie niet langer aan de orde voor de Zwitser.

Geen sanctie voor FIFA-baas Infantino

De voormalige UEFA-voorzitter raakte al in zijn eerste half jaar als preses in opspraak. Behalve vermeend omstreden declaraties was er nog een reden voor tumult. In een gelekt geluidsfragment was te horen hoe Infantino schande sprak van het hem voorgestelde salaris.

'Ik heb het contract, dat mij door de voorzitter van de commissie van toezicht (Domenico Scala) is voorgelegd, niet ondertekend', zo was Infantino te horen in het fragment. 'Ik heb de aanbieding niet geaccepteerd, omdat het een belediging was. Mijn voorganger heeft in zijn laatste jaar 3,6 miljoen euro gekregen. Mijn aanbod is nog minder dan de helft daarvan…', aldus Infantino, die onlangs nog stelde niets te stelen en recht te hebben op een mooi salaris. Naar verluidt bedroeg het aangeboden honorarium 1,7 miljoen euro.

Infantino kwam bovendien onder vuur te liggen nadat werd bericht dat hij zijn medewerkers had verzocht geluidsopnames van zijn eerste vergadering als FIFA-president van 10 mei te laten wissen. De FIFA liet later al eerder weten dat de beschuldigingen niet klopten en dat het origineel veilig was opgeslagen.

De FIFA meldt nu dat onderzoek heeft uitgewezen dat Infantino zich niet schuldig heeft gemaakt aan een overtreding. De FIFA beroept zich daarbij onder meer op de uitkomst van gesprekken met Infantino zelf en de nodige getuigen. De declaraties, onder meer reizen in de beginperiode van Infantino, waren geen reden voor een sanctie of  verder onderzoek. De kwestie rond zijn salaris wordt een interne zaak genoemd.

De 46-jarige Infantino is de opvolger van Sepp Blatter. Een van de grootste doelen van de Zwitser is de FIFA transparanter te maken en de zweem van corruptie en omkoping weg te nemen. In een statement laat Infantino weten blij te zijn met de uitkomst van het onderzoek.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.