Geen jubileumgoal Huntelaar, ook Sneijder en Donk klaar

Wesley Sneijder, Ryan Donk en Klaas-Jan Huntelaar zijn na nederlagen met hun clubs Galatasaray en Schalke 04 klaar in Europa. Voor Karim Rekik en Olympique Marseille viel het doek na een remise in Baskenland.

Lazio - Galatasaray 3-1
Met Sneijder en Donk in de basis gingen de Turken op jacht naar een doelpunt, want dat was na de 1-1 uit het heenduel nodig om nog kans te houden op de volgende ronde. Die treffer kwam er ook, fraai afgerond door Yasin Öztekin (2-1), maar Cim Bom Bom was toen al op achtervolgen aangewezen.

Na een doelpuntloze eerste helft zorgde de bliksem rond het Stadio Olimpico nog voor de meeste dreiging, maar op het veld brak het geweld los in de vorm van doelpunten. Marco Parolo kopte een corner binnen en twee minuten later leek het pleit na een intikker van Felipe Anderson al beslecht (2-0).

Niets was minder waar. Lazio, waar geen enkele Nederlander op het veld verscheen, kreeg het na de tegengoal van Öztekin nog even benauwd. Dankzij invaller Miroslav Klose stelden de Romeinen orde op zaken. Zijn tweede kans, kort na zijn entree, was van dichtbij haast niet te missen voor de Duitse veteraan die dit voorjaar 38 wordt.

Athletic de Bilbao - Olympique Marseille 1-1
Invaller Sabin Merino voorkwam met een kopbal dat het Marseille van basisspeler Karim Rekik een verlenging afdwong. Lang zag het er zelfs naar uit dat de Fransen de thuisnederlaag van vorige week (0-1) gingen wegpoetsen met een nog grotere uitzege.

Met een beetje geluk maakte Michy Batshuayi in twee instanties de 0-1 vanuit een corner. De Belg was daarvoor ook al gevaarlijk geweest met een afstandsschot. Zo was de voormalige poulegenoot van FC Groningen lange tijd een stuk gevaarlijker dan de club die AZ eerder dit seizoen uitschakelde, maar een kwartier voor tijd gaf Merino de thuisclub de broodnodige impuls.

Schalke 04 - Shakhtar Donetsk 0-3
Huntelaar kon tegen Shakhtar zijn vijftigste Europese treffer maken. De spits die in het heenduel kort inviel, kon nu over negentig minuten niet voorkomen dat zijn ploeg een smadelijke nederlaag leed.

Marlos zorgde er na een kwart wedstrijd al voor dat de Duitsers na de 0-0 in Oekraïne minimaal twee goals nodig hadden, maar een enorme fout van Joël Matip maakte het nog veel erger. Na een uur kopte de nieuwe aankoop van Liverpool slecht terug, waarna Facundo Ferreyra de daaropvolgende aanval eenvoudig afrondde. Viktor Kovalenko ramde ook nog een derde treffer binnen.