Galatasaray pakt Super Cup tegen falend Besiktas

Galatasaray heeft voor de vijftiende keer in de clubhistorie de Turkse Super Cup gepakt. Het team van hoofdtrainer Jan Olde Riekerink versloeg de regerend landskampioen Besiktas via strafschoppen, nadat de reguliere speeltijd en de noodzakelijke verlenging geen winnaar hadden opgeleverd (1-1).

In de Torku Arena in Konya gaven beide teams elkaar weinig toe. Bekerwinnaar Gala, met Wesley Sneijder in de basis en Ryan Donk de hele wedstrijd op de bank, was in de eerste helft iets gevaarlijker dan de tegenstander. Tot doelpunten kwam het echter niet. Vlak voor rust zag Cim Bom Bom bovendien spits Lukas Podolski wegvallen. De Duits international viel uit met een blessure en werd vervangen door Eren Derdiyok.

In de tweede helft bleef het duel ook zonder treffers. Cenk Tosun kreeg namens Besiktas vlak voor het laatste fluitsignaal nog wel twee kansen op de winnende treffer, maar de 25-jarige spits stuitte de eerste keer op doelman Fernando Muslera en bij de tweede kans schoot hij naast en kon daardoor een verlenging niet voorkomen.

In de eerste helft van de verlenging zag Olde Riekerink zijn ploeg de score openen via Hakan Balta, die in de honderdste minuut raak kopte uit een vrije trap van Sneijder. Daarna drong Besiktas direct aan om de gelijkmaker te forceren en dat leverde ook gevaar op. De Portugese EK-winnaar Ricardo Quaresma zag zeven minuten na de openingsgoal zijn kopbal via het been van verdediger Aurélien Chedjou in het net verdwijnen: 1-1. In het restant van de wedstrijd werd er niet meer gescoord, waardoor een strafschoppenserie de beslissing moest brengen.

Voor Besiktas verliep die serie dramatisch met drie gemiste penalty's. De Nederlandse Turk Oguzhan Özyakup (ex-jeugdspeler van AZ), Tosun en ook Atiba Hutchinson faalden. Galatasaray schoot alle strafschoppen raak: 3-0.