Friezen leunen op Finnbogason, Ajax/PSV verdelen goals

SC Heerenveen is zeer afhankelijk van Alfred Finnbogason. De aanvaller heeft dit seizoen al vijftig procent van de Friese doelpunten voor zijn rekening genomen. Ajax en PSV hebben wat dat betreft veel minder zorgen.

Friezen leunen op Finnbogason, Ajax/PSV verdelen goals

Feyenoord-trainer Ronald Koeman gaf afgelopen weekend aan dat het rendement van de spelers rondom Graziano Pellè te laag ligt. Met zeventien van de in totaal 43 gemaakte doelpunten heeft de spits een groot aandeel in de productie van de Rotterdammers (bijna 38 procent). Bij drie Eredivisionisten is de afhankelijkheid van de clubtopscorer echter nog groter.

Buiten lijstaanvoerder SC Heerenveen leunen ook AZ en Vitesse op hun clubtopscorers. Van de 34 door AZ gemaakte doelpunten heeft Jozy Altidore er zestien voor zijn rekening genomen, terwijl Wilfried Bony negentien van de 43 doelpunten voor Vitesse heeft gemaakt.

Kijkend naar de clubtopscorers van de nummers één en twee van de Eredivisie hebben beide ploegen geen échte goaltjesdief in huis. Bij PSV is Georginio Wijnaldum met dertien doelpunten clubtopscorer. Met een seizoenstotaal van 77 doelpunten heeft de spelmaker daarmee bijna zeventien procent van de goals gemaakt.

Bij Ajax is eenzelfde tendens ontstaan. Aanvoerder Siem de Jong is clubtopscorer met 'slechts' acht doelpunten, een percentage van vijftien procent over de 53 gemaakte doelpunten door de Amsterdammers.

Willem II en NAC Breda staan helemaal onderaan de lijst, al is het maar de vraag of dat iets positiefs is. De doelpuntenproductie wordt weliswaar verdeeld, maar is zeer schaars. Bij Willem II (21 treffers) voeren drie spelers de clubtopscorers lijst aan met elk drie doelpunten. Bij NAC Breda (25 goals) zijn zelfs zes spelers clubtopscorer met drie treffers. Klik op de bovenstaande foto voor een grotere versie.

Samenstelling: Ramon Min & Robert Smid

Alle gebruikte foto's op VI.nl zijn afkomstig van VI Images.

Bekijk hier al onze video's