Forster: van 'England virgin' tot Southampton-held

Reacties

De 30ste speelronde in de Premier League begint zaterdag om 13.45 uur. VI-redacteur Vincent Okker blikt vooruit.

Forster: van 'England virgin' tot Southampton-held

Toegegeven, de meeste focus ligt zaterdag en zondag op de kwartfinaleduels in het toernooi om de FA Cup. Guus Hiddink hoopt dat Chelsea zich, na de uitschakeling in de Champions League, in het bekertoernooi herpakt op bezoek bij Everton. In de jacht op titelprolongatie moet Arsenal zondag afrekenen met Watford. Ook Manchester United is nog in de race voor een hoofdprijs, al is de eerste zorg van Louis van Gaal dat zijn ploeg tijdens het duel met West Ham United drie fatsoenlijk uitgespeelde scoringskansen weet te creëren.

Rest in competitieverband dit weekend het sprookje van Leicester City, de puinhoop bij Newcastle United en de jacht van Southampton op Europees voetbal. Na drie duels op rij zonder overwinning lijkt de magie van keeper Fraser Forster even uitgewerkt. Sinds de doelman in januari terugkeerde onder de lat – na tien maanden te hebben gerevalideerd van een kruisbandoperatie – kende hij een grandioze reeks. Zes duels op rij, in totaal zelfs 667 minuten, bleef Forster zonder tegentreffer. Vergeten is Maarten Stekelenburg, die de drievoudige Engels international de eerste seizoenshelft had vervangen. Verdediger Virgil van Dijk omschrijft Forsters terugkeer als 'grote bonus' voor The Saints, zijn kompaan José Fonte noemt hem de beste keeper in Europa op dit moment. Niet verwonderlijk is hij verkozen tot Speler van de Maand. Als zesde Southampton-speler ooit na Matt Le Tissier (1994), Mickey Evans (1997), Kevin Davies (1997), James Beattie (2000, 2002) en niet te vergeten Graziano Pellè (2014). Bovendien is Forster de eerste keeper die deze eer te beurt valt sinds Tim Krul in november 2013.

Dat laatste heeft iets ironisch. Want de momenteel van een kruisbandblessure herstellende Nederlander heeft de ontwikkeling van Forster fors in de weg gestaan. In de zomer van 2010 duelleerden de twee bij Newcastle United om de opvolging van keepersveteraan Steve Harper. Waar de buitenwacht Forster – een jongen van de streek – de meeste kansen toedichtte, kreeg Krul bij aanvang van de competitie het vertrouwen als nummer 1 van The Magpies. Gevolg is dat Forster op huurbasis naar Celtic toog. Aldaar groeide de 2 meter 1 lange goalie uit tot ware publiekslieveling, reeg de prijzen aaneen en speelde Champions League. Toch was Forster maar wat jaloers op Krul die wekelijks Premier League speelde. Toenmalig Newcastle-manager Alan Pardew erkende dat Celtic voor Forsters ontwikkeling niet onverdeeld goed was. 'We waren erg teleurgesteld over het niveau van de Schotse wedstrijden, zelfs de duels tussen Celtic en Rangers waren soms pover… Als Fraser terugkeert naar Engeland zal hij te maken krijgen met een heel ander niveau.' Twee seizoenen op huurbasis in Glasgow werden vervolgd met nog eens twee jaargangen als contractspeler.

De onderlinge verschillen met Krul bij Newcastle United waren klein. Maar de keuze had vanzelfsprekend gevolgen voor de nummer 2. Wat als Forster al vanaf 2010 vast in de Premier League gespeeld? Mogelijk had dan hij en niet Joe Hart zijn kans gegrepen bij de Engelse nationale ploeg. Ook al behoort Forster tot de zeldzame groep profs die voor zijn interlanddebuut, in november 2013, nog nooit voor een vertegenwoordigend elftal uitkwam. The England virgin, zo werd de doelman later geïntroduceerd. 'Eigenlijk wilden we Fraser niet laten gaan bij Newcastle', zegt Pardew nu. 'Maar hij wilde wekelijks keepen en bij ons was dat toentertijd niet mogelijk. Ik vond dat Tim (Krul, red.) net iets verder was. Maar met de jaren is Fraser heel goed terecht gekomen.'

In ieder geval zó goed dat hij bij Southampton na maandenlange absentie meteen in ere wordt hersteld als basiskracht. En bij The Three Lions kan Joe Hart zich geen misstappen permitteren. Het laatste woord is aan Ronald Koeman. 'Fraser is een heel rustig persoon, maar hij geeft een achterhoede veel vertrouwen. Geen kritiek aan Maarten Stekelenburg of de andere keepers bij Southampton, maar Fraser heeft het sinds zijn terugkeer, met die clean sheets, gewoon fantastisch gedaan.'

Programma
Norwich City 12-03
13:45
Manchester City
Stoke City 12-03
16:00
Southampton
AFC Bournemouth 12-03
16:00
Swansea City
Aston Villa 13-03
17:00
Tottenham Hotspur
Leicester City 14-03
21:00
Newcastle United
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.