Forrest bezorgt Celtic in ultieme slotfase plaats in CL

Celtic werd vorige week op bezoek bij Shakhtyor Karaganda verrast met een 2-0 nederlaag. In Glasgow zetten de Schotten de nederlaag in een spectaculaire ontknoping recht. De allesbeslissende 3-0 viel ver in blessuretijd.

Celtic kon na het verlies rekenen op de kenmerkende, massale steun op Celtic Park. De steun van de Schotse fans werd omgezet in motivatie. Op slag van rust was het Kris Commons (foto) die Celtic een oppepper bezorgde met een fantastisch schot van afstand: 1-0.

Vrijwel direct na rust kwam Celtic op 2-0, door oplettendheid van Georgios Samaras. De voormalig aanvaller van SC Heerenveen kreeg de bal op gelukkige wijze in het strafschopgebied voor zijn voeten en twijfelde geen moment met schieten.

Toch was daarmee de klus op dat moment nog niet geklaard voor Celtic. Shakhtyor verdedigde vol overgave. Daardoor werd het voor Celtic lastig om de stugge defensie van de bezoekers nog eens te doen kraken.

Tien minuten voor tijd verliet doelpuntenmaker Commons het veld voor ex-Ajacied Derk Boerrigter. De linksbuiten, die terug is na blessureleed, slaagde er echter ook niet in om de trekker in de reguliere speeltijd over te halen, James Forrest lukte dat in de toegevoegde tijd wél.

Na lang aandringen van Celtic kreeg de Schotse grootmacht wat het verdiende: een plaats in de groepsfase in de Champions League. Forrest zorgde voor een explosie van vreugde op Celtic Park, aangezien hij in de 93ste minuut trefzeker was. Enkele seconden later maakte de matchwinner onder luid applaus plaats voor invaller Virgil van Dijk. De voormalig FC Groningen-verdediger had zodoende weinig inbreng in de overwinning, maar kon zich ongestoord mengen in het feest van The Bhoys. Donderdag hoort Celtic wie de tegenstanders in de groepsfase zullen worden.