Finnbogason over IJslandse clash: 'Heb hem al ge-sms't'

Alfred Finnbogason gaat met SC Heerenveen vrijdag op bezoek bij Ajax, dat afstevent op de titel in de Eredivisie. Behalve een record voor de spits en de faam van de Friezen als reuzendoder staat er voor de spits ook prestige op het spel in een heus IJslands onderonsje.

Finnbogason over IJslandse clash: 'Heb hem al ge-sms't'

Bij Ajax staat immers met Kolbeinn Sigthórsson ook een IJslandse spits onder contract. Zijn productie verbleekt, mede door blessureleed, wel bij die van zijn landgenoot die imponeert in Friesland: vier om 23. Beide aanvallers zijn international: Finnbogason speelde acht keer in het nationale tricot en Sigthórsson heeft een cap meer achter zijn naam. Vier keer stonden de spitsen samen op het veld, terwijl ze elkaar bij IJsland twee keer aflosten.

'Het is altijd leuk om tegen een landgenoot te spelen', vertelt Finnbogason aan Voetbal International. 'Ik heb Kolbeinn al ge-sms't. We kennen elkaar al lang van de jeugdteams van IJsland en de nationale ploeg. Hij is er klaar voor en ik ook. We zullen zien wie er aan het langste eind trekt. De eerste vijftien minuten worden in ieder geval heel belangrijk voor ons. Als we die fase overleven, kunnen we misschien voor een stunt zorgen.' Finn<B></B>bogason en Sigth<B></B>órsson samen in de opstelling tijdens het Jeugd-EK van 2011 in Denemarken 'We zijn in ieder geval klaar voor morgen', gaat de Friese clubtopscorer verder. 'We hebben zes van de zeven laatste wedstrijden in de competitie gewonnen, we gaan dus wel met een lekker gevoel naar Amsterdam.'

De succesreeks waar Finnbogason aan refereert werd twee weken geleden onderbroken door een nederlaag in de noordelijke derby bij FC Groningen (3-1). Daarvoor was vijf keer op rij gewonnen van achtereenvolgens FC Twente, NAC Breda, PSV, NEC Nijmegen en Feyenoord. Afgelopen week werd hekkensluiter Willem II moeizaam aan de kant gezet.

Reuzendoder'Wij doen het altijd goed tegen de topploegen. Ik heb zin om in de Arena te gaan spelen', is Finnbogason strijdvaardig. De statistieken geven hem gelijk. In de tot op heden zeven afgewerkte duels met de topvier verloor de formatie van trainer Marco van Basten maar één keer.

Op bezoek bij PSV kreeg SC Heerenveen een flinke afstraffing aan de broek: 5-1. In eigen huis werden de Eindhovenaren evenwel met 2-0 aan de kant gezet, terwijl ook Feyenoord (2-0) en Vitesse (2-1) werden verslagen. Zowel in Arnhem (3-3) als in Rotterdam (1-1) werd het gelijk. Van Ajax werd eerder dit seizoen niet gewonnen. De aanstaande landskampioen verloor wel twee punten (2-2) dankzij twee goals van Finnbogason.

FeyenoordBehalve de twee goals tegen Ajax loopt Finnbogason überhaupt één-op-één in competitieduels met de topvier. Tegen Vitesse scoorde hij in totaal drie keer, tegen Ajax zoals gememoreerd twee keer en tegen Feyenoord één keer. In het bekertoernooi ontmoette Heerenveen overigens ook een topploeg. Feyenoord was na strafschoppen te sterk. In dat duel scoorde Finnbogason niet en miste hij tot overmaat van ramp ook zijn strafschop in de serie.

Mocht Finnbogason scoren in de Arena mag hij zich de meest productieve IJslander ooit noemen in de Eredivisie. Die eer moet hij nu nog delen met Pétur Pétursson, die in het seizoen 1979/80 namens Feyenoord 23 keer trefzeker was. (Tim Tempelaars)

Alle gebruikte foto's op VI.nl zijn afkomstig van VI Images.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen