FIFPro-onderzoek: per elftal weet één speler van matchfixing

Reacties

Gemiddeld bevat elk team één speler die betrokken is bij matchfixing of daarvoor benaderd is. Dat blijkt uit een groot onderzoek van spelersvakbond FIFPro, waarover je alles leest in de VI van woensdag.

FIFPro-onderzoek: per elftal weet één speler van matchfixing

'Ik kan je zeggen dat ik al veel heb gezien, maar de resultaten zijn zelfs voor mij ontluisterend. Ik schrik hier echt van', aldus vakbondsvoorzitter Theo van Seggelen over de resultaten van het onderzoek, waarvoor ruim veertienduizend spelers uit 54 landen werden geïnterviewd. In het VI-verhaal is ook het bizarre relaas van ex-VVV-spelers Uche Nwofor en Michael Uchebo opgetekend, die werden uitgebuit door het Portugese Boavista.

Een van de belangrijkste conclusies is dat er gemiddeld in ieder elftal dus wel één speler staat die met matchfixing te maken heeft gehad. Óf hij weet ervan, óf hij is benaderd, óf hij heeft meegedaan.

De overige conclusies:

➀ GLOBALE ICONEN EN VOETBALMINIMA
Minder dan 2% van de spelers verdient meer dan 700.000 euro per jaar, terwijl meer dan 45% minder dan 1.000 euro per maand verdient.

➁ NIET NAGEKOMEN CONTRACTEN
Dat geld moet je eerst nog maar eens zien te krijgen. Want 41% van de ondervraagde spelers heeft ervaring met uitgestelde betalingen. Moet u dat zelf eens voorstellen. Dat u maandenlang op uw salaris moet wachten.

➂ KORTE CARRIÈRES EN NOG KORTERE CONTRACTEN
Het mondiale gemiddelde van een spelerscontract is minder dan twee jaar.

➃ GEDWONGEN CARRIÈRES
Van de getransfereerde spelers wordt 29% tegen hun eigen wil tussen clubs verhandeld. Ziet u zichzelf al thuiskomen: 'Kom, pak de koffers, haal de kinderen van school, we gaan naar Alma Ata.'

➄ VOGELVRIJ
Spelers hebben met zeer onzekere arbeidsperspectieven te maken.

➅ ISOLATIE VAN HET TEAM
22% van de spelers wordt gedwongen alleen te trainen, als drukmiddel van de clubs.

➆ MISHANDELING VAN SPELERS
9% van de spelers heeft met geweld te maken, 8% heeft last van discriminatie en 16% van getreiter.

➇ JONGE SPELERS HEBBEN BESCHERMING NODIG
Jonge talenten zijn het kwetsbaarst in de voetbaleconomie.

In de VI van aankomende woensdag en op VI Premium leest u alles over de schokkende resultaten van het onderzoek van de FIFPro. Op VI Premium is ook het volledige onderzoeksrapport te vinden.
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.