FIFA-verkiezingen en WK's 2018 en 2022 gaan door

Reacties

De onverwachte arrestaties van zeven FIFA-functionarissen tijdens het congres in Zürich brengen vooralsnog geen directe consequenties met zich mee. De presidentsverkiezingen van vrijdag van de wereldvoetbalbond gaan gewoon door, terwijl ook de toewijzing van de WK's 2018 en 2022 aan Rusland en Qatar voorlopig niet in gevaar komt.

FIFA-verkiezingen en WK's 2018 en 2022 gaan door

Hoofd communicatie Walter De Gregorio gaf woensdag tijdens een persconferentie uitleg over de gang van zaken. Die bijeenkomst werd ingelast na een onverwachte actie van de Zwitserse justitie in samenwerking met de FBI. De arrestaties van enkele individuen wegens betrokkenheid bij corruptie verraste de FIFA, maar is volgens De Gregorio geen aanleiding de agenda om te gooien.

Dat er apart van de bezigheden van de FBI ook een strafrechtelijk onderzoek is opgestart door de Zwitserse justitie naar verdachte activiteiten van individuen omtrent de toewijzing van de WK's van 2018 en 2022, wist de wereldvoetbalbond wel. De FIFA heeft nota bene zelf aanleiding gegeven voor dat onderzoek door op 18 november vorig jaar aangifte te doen bij het Openbaar Ministerie.

Dat er woensdag een inval is gedaan op het hoofdkantoor van de FIFA om documenten te bemachtigen bestreed De Gregorio. Volgens de FIFA-woordvoerder heeft justitie alle benodigde informatie, inclusief het geruchtmakende rapport van de inmiddels opgestapte onderzoeker Michael Garcia, allang binnen, omdat de bond volledige medewerking verleent.

Blatter
De positie van voorzitter Sepp Blatter kwam ook ter sprake tijdens de persconferentie. De Gregorio benadrukte nog maar eens dat de 79-jarige Zwitser buiten schot bleef, zoals de preses eerder zelf ook al naar buiten bracht. Het onderzoek van de FBI en de Zwitserse justitie is niet op hem gericht. Blatter blijft daarom kalm onder de situatie, al 'stond hij niet te dansen in zijn kantoor', aldus De Gregorio.

Lees hier alles over de persconferentie van De Gregorio.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.