FIFA zet plannen KNVB in ijskast

Reacties

Een vooruitstrevend plan van de KNVB om volgend seizoen de video-assistent in te zetten bij wedstrijden in de strijd om de KNVB-beker, is door de wereldvoetbalbond FIFA voorlopig afgeschoten. Ook een voorstel van de Europese voetbalunie UEFA om een einde te maken aan Triple-punishment bij strafschoppen haalde het niet.

FIFA zet plannen KNVB in ijskast

Na twee jaar experimenteren met de videoscheidsrechter, een assistent die tijdens een wedstrijd discutabele momenten kan terugkijken, wilde de KNVB vanaf volgend seizoen een live-test toepassen in het toernooi om de KNVB-beker. Dit voorstel werd gepresenteerd aan de International Football Association Board (IFAB), bestaande uit de Britse voetbalbonden en de FIFA. Engeland, Schotland en Ierland stemden in met de baanbrekende ideeën van Nederland. Waar de afvaardiging van Wales twijfelde, stemde de FIFA tegen. De afgevaardigden willen meer betrokkenheid en inspraak bij de Hollandse plannen en menen dat er nog te veel onduidelijkheid is over de rol van de video-assistent.

Dat is vreemd aangezien de KNVB een helder plan formuleerde. De video-assistent zou op drie momenten geraadpleegd kunnen worden: bij mogelijke strafschoppen, ernstig gemeen spel en bij het terecht goed- of afkeuren van een doelpunt. Dan moet gedacht worden aan al dan niet buitenspel of een overtreding voorafgaande aan een treffer.

De IFAB heeft besloten om het voorstel van de KNVB op de agenda te houden. Twee in het leven te roepen adviescommissies gaan naar de Zeister plannen kijken.

De UEFA diende een voorstel in naar de triple-punishmentregel te kijken. Als een speler bijvoorbeeld hands maakt in het zestienmetergebied, volgt doorgaans een directe rode kaart, een strafschop en een schorsing. De UEFA vindt dat te zwaar en wilde van de rode kaart af. De FIFA wees dit af maar wil nu gaan kijken naar de mogelijkheid de directe schorsing op te heffen.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.