FIFA stelt Heracles in het gelijk na 'Tannane-truc'

Reacties

Een officiële waarschuwing en een boete van tienduizend Zwitserse frank, dat is de straf die AS Saint-Étienne heeft gekregen vanwege een heuse Tannane-truc. Het aanvankelijk benadeelde Heracles Almelo ontving zo alsnog meerdere beloofde tonnen.

FIFA stelt Heracles in het gelijk na 'Tannane-truc'
© Pro Shots

In de nieuwe VI schetst Tom Knipping hoe het geschil tussen de Franse club en Heracles, met eveneens een rol voor Vitesse, destijds is ontstaan. Alles begint met de transfer Tannane. In de winterstop van het seizoen 2015/16 stapt hij over van Heracles naar Saint-Étienne. Hij tekent voor 4,5 jaar. De clubs maken zoals vaak de transfersom niet bekend, maar achteraf blijkt de linkspoot met 2,14 miljoen euro een van de duurste Heraclieden ooit.

De Fransen betalen in twee termijnen. Meteen na de transfer komt er 1,4 miljoen euro, in de zomer erna volgt nog eens zeven ton. Bovendien is er een goede kans op meer geld in de toekomst, want de clubs regelen een doorverkoopaandeel en prestatiebonussen. Een deel van de extra’s is gegarandeerd als het tot een volgende overstap komt. Mocht Tannane voor het einde van het contract worden doorverkocht en er is dan nog geen miljoen uitgekeerd aan bonussen, dan moet Saint-Étienne het bedrag aanvullen. Dit soort afspraken zijn eerder regel dan uitzondering bij transfers. De kopende partij kan zo de vaste afkoopsom drukken en een deel van de kosten vooruitschuiven, terwijl de verkopende club een extra inkomstenstroom aanboort voor de toekomst.

'We zijn bijzonder trots', reageert algemeen directeur Nico-Jan Hoogma dan ook als de uitstekende deal op papier staat. Al snel is er meer goed nieuws: Tannane begint veelbelovend in Frankrijk. Bij zijn tweede optreden in de Ligue 1 is het al raak, even later schiet hij zijn nieuwe club naar de kwartfinale om de Coupe de France. Tannane droomt al van meer. Uiteindelijk valt het Franse tijdperk van Tannane, mede door aanhoudend blessureleed, in duigen.

Met nog één contractjaar voor de boeg concludeert Saint-Étienne dat Tannane een miskoop is geweest. De Fransen nemen hun verlies en kunnen nu alleen nog de schade beperken. De drie ton waar Vitesse mee komt is bepaald niet het gedroomde bod, maar verder zijn er geen geïnteresseerde clubs die net als de Nederlanders bereid zijn in elk geval nog íéts te betalen. Morrend gaan ze akkoord.

Wat volgt is een Franse truc om onder de extra betalingen aan Heracles uit te komen. Op PRO zetten we die, uiteindelijk mislukte, poging uiteen.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.