Feyenoord worstelt maar wint van NAC Breda

Feyenoord heeft met moeite het uitduel met NAC Breda met 2-0 gewonnen. De eerste helft was de thuisploeg beter, in het tweede bedrijf waren de Rotterdammers minimaal gelijkwaardig.

Net als tijdens het bekerduel met Harkemase Boys had Feyenoord-coach Mario Been een basisplaats in petto voor Denny Landzaat. De 33-jarige middenvelder kwam voor het eerst in actie in deze competitie. Feyenoord trof een NAC Breda dat een matige serie kende in de Eredivisie, maar woensdag in de strijd om de KNVB-beker een 2-0 achterstand ongedaan maakte en met 3-2 won van Willem II.

De Brabanders hadden de eerste helft het initiatief. Komende vanaf rechts dribbelde Leonardo er lustig op los en bood hij Kees Kwakman een goede schietkans. Mogelijkheden waren er vooral voor de thuisploeg. Patrick Zwaanswijk kopte na een hoekschop hard op doel, maar Landzaat maakte zijn basisplaats waar door de bal van de lijn te werken.

Feyenoord stelde daar weinig tegenover. Wanneer de Rotterdammers onder de druk uitkwamen was de passing matig en werden verkeerde oplossingen gekozen. De ploeg haalde echter zonder schade de rust. Na de pauze kwam het team van Been beter in zijn spel en kon Feyenoord de strijd aan met de thuisploeg. Het spel golfde heen en weer, maar grote kansen vielen niet te noteren.

Na 64 minuten brak Andwelé Slory de wedstrijd open. In een soepele counter vond Diego Biseswar Jon-Dahl Tomasson, waarop de Deen het overzicht bewaarde en de bal panklaar legde voor de inglijdende Slory. Het Rat Verlegh-stadion veerde even later op toen Joonas Kolkka neerging in het strafschopgebied. Scheidsrechter Pieter Vink zag er geen penalty in.

In de slotfase probeerde NAC nog een offensief te ontketenen, daarbij gesteund door de domme tweede gele kaart van Landzaat. Matthew Amoah schoot tweemaal naast. Invaller Ellery Cairo claimde nog een strafschop, maar ook ditmaal kreeg de ploeg van Robert Maaskant geen penalty. Gelijk daarop speelde Leroy Fer zich knap vrij. Alleen voor Jelle ten Rouwelaar miste de middenvelder in eerste instantie nog, maar de doeltreffende rebound betekende de 2-0 eindstand.