Feyenoord verdient op de transfermarkt meer met minder

Reacties

Jordy Clasie mag zich met een transfersom van circa twaalf miljoen euro de op twee na duurste Feyenoorder ooit noemen. De Rotterdammers lijken daarmee in vergelijking met PSV en Ajax ver achter te blijven op de transfermarkt, maar schijn bedriegt.

Feyenoord verdient op de transfermarkt meer met minder

Het gebeurt niet vaak dat er voor een speler van Feyenoord meer dan tien miljoen euro betaald wordt. De eerste keer was in 2006, toen Dirk Kuijt voor 17,5 miljoen naar Liverpool ging. De inmiddels in Rotterdam teruggekeerde aanvaller is daarmee nog steeds de duurste Feyenoorder ooit. Hij houdt behalve Clasie ook Royston Drenthe (veertien miljoen, Real Madrid, 2007) achter zich.

Clasie is de duurste Feyenoorder in jaren, maar zijn transfersom steekt schril af bij hetgeen PSV incasseerde van Newcastle United voor Georginio Wijnaldum. Voor een speler van dezelfde generatie en vergelijkbare ervaring beurde PSV acht miljoen méér dan Feyenoord. Daarmee wordt maar weer eens duidelijk dat clubs vooral grif betalen voor goals. Wijnaldums kwaliteiten vallen te meten in doelpunten en assists, iets wat niet voor de letterlijk en figuurlijk teruggetrokken spelende Clasie geldt.

Martin van Geel incasseerde vorig jaar voor drie Oranje-internationals hetzelfde als PSV deze zomer voor Georginio Wijnaldum ontving.
Martin van Geel incasseerde vorig jaar voor drie Oranje-internationals hetzelfde als PSV deze zomer voor Georginio Wijnaldum ontving.

Maar toch symboliseert het verschil in inkomsten voor Clasie enerzijds en Wijnaldum anderzijds een trend. Want PSV verkoopt al jaren voor meer geld dan de Rotterdammers. Als we van beide clubs de vijf duurste uitgaande transfers sinds 2010 op een rijtje zetten (zie onder), blijkt dat PSV twee keer zoveel aan zijn sterspelers verdiende dan Feyenoord. Voor Wijnaldum alleen al ontving PSV ongeveer hetzelfde als Feyenoord voor Stefan de Vrij, Bruno Martins Indi en Daryl Janmaat samen. Ook Ajax doet het op dat gebied veel beter dan de club uit Rotterdam.

Is Martin van Geel een dief van zijn eigen portemonnee, of levert Marcel Brands een wereldprestatie bij PSV? Om die vraag goed te beantwoorden moeten we ook naar de inkomsten na aftrek van uitgaven kijken en dan valt juist Feyenoord in positieve zin op. Want voor de spelers die vanaf 2010 voor het meeste geld verkocht werden, betaalde Feyenoord niets of een relatief klein bedrag. Met andere woorden: de miljoenen die binnenkwamen voor dat vijftal, zijn bijna allemaal pure winst.

Bij PSV ligt dat anders, want van zijn vijf duurste uitgaande deals sinds 2010 was alleen het bedrag voor Memphis Depay volledig winst. Voor Wijnaldum, Kevin Strootman, Balazs Dzsudzsák en Dries Mertens moet eerst het inkoopbedrag worden afgetrokken om tot de daadwerkelijke transferwinst te komen.

Marcel Brands haalde met de verkoop van Georginio Wijnaldum en Memphis Depay dit jaar ongeveer even veel geld aan transfersommen binnen als Feyenoord in de afgelopen vijf jaar.
Marcel Brands haalde met de verkoop van Georginio Wijnaldum en Memphis Depay dit jaar ongeveer even veel geld aan transfersommen binnen als Feyenoord in de afgelopen vijf jaar.

Van de 87,5 miljoen die PSV sinds 2010 incasseerde voor zijn vijf duurste spelers, is slechts 77 procent echte winst. Volgens die rekensom doen de Eindhovenaren het juist een stuk minder goed dan Feyenoord. De Rotterdammers incasseerden weliswaar slechts 43,2 miljoen voor hun duurste uitgaande transfers sinds 2010, maar daarvan is 93 wel pure winst. Feyenoord doet het daarmee ook nog beter dan Ajax, dat 89 procent van het inkomstenbedrag als transferwinst kan opschrijven.

Duurste uitgaande transfers topdrie vanaf 2010

Feyenoord
Speler Bedrag Club Inkoopbedrag Winst
Jordy Clasie 12 Southampton - 12
Graziano Pellè 10 Southampton 3 7
Bruno Martins Indi 7,7 FC Porto - 7,7
Stefan de Vrij 6,5 Lazio - 6,5
Daryl Janmaat 6,0 Newcastle United - 6
Totaal 42,7 3 39,7
PSV
Speler Bedrag Club Inkoopbedrag Winst
Memphis Depay 27,5 Manchester United - 27,5
Georginio Wijnaldum 20 Newcastle United 5 15
Kevin Strootman 16,5 AS Roma 6,5* 10
Balázs Dzsudzsák 14 Anzhi Makhachkala 2,5 11,5
Dries Mertens 9,5 Napoli 6,5* 3
Totaal 87,5 20,5 67
Ajax
Speler Bedrag Club Inkoopbedrag Winst
Luis Suarez 26,5 Liverpool 7,5 19
Daley Blind 17,5 Manchester United - 17,5
Christian Eriksen 13,5 Tottenham Hotspur 1,0 12,5
Jan Vertonghen 12,5 Tottenham Hotspur - 12,5
Siem de Jong 8,7 Newcastle United - 8,7
Totaal 78,7 8,5 70,2

*PSV betaalde aan FC Utrecht voor Dries Mertens en Kevin Strootman een totaalbedrag van dertien miljoen euro.

Bron transferbedragen: Transfermarkt.nl.

In bovenstaande tabellen is uitsluitend gerekend met het aan de verkopende club betaalde bedrag. Percentages van de transfersom waar een derde partij vervolgens recht op heeft zijn buiten beschouwing gehouden.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.