Feyenoord tegen Oekraïense clubs: alleen tegen Zorya eindigt het met een lach

Reacties

Feyenoord treft in de achtste finale van de Europa League Shakhtar Donetsk. Het wordt de tweede keer dat de Rotterdammers in Europa de club uit Oekraïne treffen tijdens een Europees toernooi. De geschiedenis van Feyenoord tegen clubs uit Oekraïne kent weinig Rotterdamse hoogtepunten.

Feyenoord tegen Oekraïense clubs: alleen tegen Zorya eindigt het met een lach
© Pro Shots

Op papier had Feyenoord het veel moeilijker kunnen treffen dan Shakhtar, maar een tweet van Opta toonde wel aan dat het trackrecord van de Rotterdammers tegen clubs uit Oekraïne niet bepaald sterk is. Feyenoord won slechts twee van de tien ontmoetingen. Tegen geen ander land noteert de club zo'n laag winstpercentage in Europese duels. Door de oorlog in Oekraïne speelt Shakhtar zijn thuiswedstrijden nu overigens in de Poolse hoofdstad Warschau.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Zes jaar geleden reisde Feyenoord af naar Lviv voor de confrontatie tegen Shakhtar in de groepsfase van de Champions League. De Oekraïners wonnen toen met 3-1. Namens Feyenoord opende Nicolai Jørgensen nog wel de score. In De Kuip zegevierde Shakhtar eerder ook al: 1-2. Feyenoord eindigde toen onderaan in Groep F, met naast Shakhtar ook Manchester City en Napoli.

Feyenoord speelde daarnaast vier keer tegen Dinamo Kiev, de andere topclub uit Oekraïne. Geen enkele keer stapten de Rotterdammers als winnaar van het veld. In 2002 troffen de clubs elkaar in de groepsfase van de Champions League, waarbij het in De Kuip in 0-0 eindigde en Dinamo in Kiev met 2-0 won. Tien jaar later, tijdens de Champions League-kwalificatie in 2012, schakelde Dinamo Feyenoord uit met 3-1 over twee duels.

De enige club uit Oekraïne waar Feyenoord warme herinneringen aan overhield, is Zorya Luhansk. Dat is vooral te danken aan de 4-3 overwinning in de kwalificatie voor de Europa League in 2014. Na de 1-1 in Kiev verspeelde Feyenoord in De Kuip een 3-0 voorsprong, maar door een late goal van Elvis Manu won de ploeg van trainer Fred Rutten alsnog. Tijdens de groepsfase van de Europa League in 2016 trof Feyenoord Zorya opnieuw. In Rotterdam werd het 1-0, terwijl er in Odessa geen winnaar kwam (1-1).

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Bekijk hier al onze video's
Meer Feyenoord
Meer over Feyenoord
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.