VI Flashback: de dag dat Manu De Kuip liet ontploffen

Reacties

Zelden zal De Kuip zó zijn ontploft als op die ene avond die voor altijd verbonden zal blijven aan Elvis Manu. Dankzij de supersub ontsnapte Feyenoord op miraculeuze wijze aan uitschakeling in de play-offs van de Europa League tegen Zorya Luhansk (4-3). Ruim twee jaar later komen de Oekraïners donderdagavond weer op bezoek in De Kuip.

VI Flashback: de dag dat Manu De Kuip liet ontploffen

De gedachten zullen bij veel Feyenoord-fans wel even terug zijn gegaan naar die onvergetelijke thuiswedstrijd, toen tijdens de loting bekend werd dat Zorya in de groepsfase van de Europa League een van de drie opponenten zou zijn. Confrontaties met Manchester United en Fenerbahçe spreken uiteraard meer tot de verbeelding. Dat ook Europese wedstrijden tegen onbekende clubs uit Oost-Europa kunnen uitgroeien tot legendarische duels, bleek wel op 28 augustus 2014.

Het is eens niet zo heel lang geleden, toch zag het elftal van Feyenoord er compleet anders uit dan nu het geval is. Erwin Mulder stond nog onder de lat, Joris Mathijsen was de beoogde leider in de defensie, Luke Wilkshire was de nieuwe rechtsback en Jordy Clasie en Lex Immers waren de sterkhouders op het middenveld. Voorin moest Mitchell Te Vrede de naar Southampton vertrokken Graziano Pellè doen vergeten met de 32-jarige Ruben Schaken aan zijn zijde.

Het basiselftal van Feyenoord tegen Zorya Luhansk. Staand (vanaf links): Lex Immers, Mitchell Te Vrede, Joris Mathijsen, Sven van Beek, Terence Kongolo en Erwin Mulder. Gehurkt: Luke Wilkshire, Jordy Clasie, Bilal Basaçikoglu, Ruben Schaken en Tonny Vilhena.
Het basiselftal van Feyenoord tegen Zorya Luhansk. Staand (vanaf links): Lex Immers, Mitchell Te Vrede, Joris Mathijsen, Sven van Beek, Terence Kongolo en Erwin Mulder. Gehurkt: Luke Wilkshire, Jordy Clasie, Bilal Basaçikoglu, Ruben Schaken en Tonny Vilhena.

Het elftal van de Rotterdammers had die zomer een kleine metamorfose ondergaan. Behalve Pellè hadden ook Daryl Janmaat, Bruno Martins Indi en Stefan de Vrij een transfer gemaakt na het onverwachts succesvolle WK met Oranje. Van de ploeg die onder Ronald Koeman terugkeerde aan de vaderlandse top, was weinig meer over. Fred Rutten was de aangewezen man om een nieuw elftal te smeden. Tegen Zorya bleek dat er een schone taak lag voor de Wijchenaar.

Aanvankelijk leek er voor Feyenoord nog geen vuiltje aan de lucht toen Te Vrede en Schaken voor een 2-0 ruststand zorgden en de marge vlak na rust nóg comfortabeler werd door een eigen goal van Maksym Bily. Eindelijk lonkte weer eens deelname aan een Europees toernooi, dat kon toch niet meer fout gaan? Een half uur later stonden de Rotterdammers echter op de rand van uitschakeling. De ploeg van Rutten was als een kaartenhuis in elkaar gezakt, Zorya kwam terug tot 3-3 (het heenduel werd 1-1).

'Om eerlijk te zijn, geloofde ik er zelf ook niet meer in toen het tien minuten voor tijd 3-3 werd', blikt Manu in aanloop naar het weerzien met Zorya op de Feyenoord-website terug op de memorabele avond. 'Ik dacht: het is weer typisch Feyenoord om het nog weg te geven.' Desondanks besloot de 21-jarige aanvaller, die toen nog maar een handvol duels in de hoofdmacht achter zijn naam had staan, warm te lopen. Niet veel later seinde Rutten hem dat het tijd was om in te vallen.

Elvis Manu staat op het punt de achtbaanrit van de Feyenoord-supporters toch nog van een mooi einde te voorzien.
Elvis Manu staat op het punt de achtbaanrit van de Feyenoord-supporters toch nog van een mooi einde te voorzien.

Het leek een invalbeurt als zovelen te worden, gedoemd tot de vergetelheid. Toen de toegevoegde tijd aanbrak, had de tot de nok toe gevulde Kuip zich al neergelegd bij wéér een seizoen zonder Europees voetbal. Totdat Manu de bal met nog anderhalve minuut op de klok met twee verdedigers in zijn nek de bal aannam, zich een weg naar het doel wurmde en de bal voor de vierde keer achter doelman Mykyta Shevchenko schoot. De Kuip ontplofte zoals alleen De Kuip dat kan.

Ook Manu werd gek van vreugde. Hij trok zijn shirt uit en rende langs de uitzinnige fans, totdat hij werd bedolven onder zijn al even blije medespelers. 'Als aanvaller droom je ervan om een keer zo'n moment mee te maken. Ik weet dat het heel moeilijk gaat worden voor mij om dat moment ooit te overtreffen. Dat betekent dat je er gewoon van moet genieten. Het was mijn moment, niemand pakt het meer van me af. Als mensen er naar vragen, zeg ik: je had er gewoon bij moeten zijn.'

Na zijn moment of fame zou Manu De Kuip nog wel eens laten juichen, maar vaste basisspeler werd hij niet. Nu staat hij al meer dan een jaar onder contract bij Brighton & Hove Albion. Hoe moet dat nu als Feyenoord donderdag weer een goal nodig heeft? 'Ik kan niet van de tribune springen en het veld op rennen, dus iemand anders zal die heldenrol op zich moeten nemen. Ik hoop vooral dat Feyenoord die wedstrijd nu wat makkelijker zal winnen, dat is ook beter voor mensen hun hart.'

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.