Feyenoord sluit 2013 af als beste thuisploeg na simpele zege

Feyenoord heeft de eerste seizoenshelft afgesloten met een eenvoudige zege op een machteloos PEC Zwolle: 3-0. De ploeg van trainer Ron Jans kreeg in de uitverkochte Kuip alle hoeken van het veld te zien en de Rotterdammers kwamen zo met een passend eerbetoon aan hun trainer Ronald Koeman.

Feyenoord sluit 2013 af als beste thuisploeg na simpele zege

Woensdag overleed Martin Koeman op 75-jarige leeftijd aan de gevolgen van een hartstilstand. Daarom was Ronald Koeman er die avond niet bij toen Feyenoord zich via een strafschoppenserie bij Heracles Almelo bij de laatste acht in het bekertoernooi schaarde. Voor het duel met PEC stond de Kuip met een indrukwekkende minuut stilte stil bij het overlijden van de vader van de Feyenoord-coach (foto midden).

De minuut stilte in De Kuip was indrukwekkend.
De minuut stilte in De Kuip was indrukwekkend.

Vervolgens schoot Feyenoord uit de startblokken. PEC werd compleet overrompeld en moest kans na kans toestaan. Vooral Lex Immers kwam geregeld in kansrijke positie. In de twaalfde minuut deed Het Legioen de minuut stilte nog eens dunnetjes over. In het hele stadion werden sterretjes afgestoken om zo nog maar eens de trainer van de Rotterdammers te steunen.

Dat PEC het eerste half uur schadevrij doorkwam, was meer geluk dan wijsheid. Maar na 33 minuten moest doelman Diederik Boer toch het openingsdoelpunt toestaan. In tweede instantie ramde Immers de bal in de bovenhoek. Daarmee was het verzet gebroken want zes minuten later zorgde Immers ook voor 2-0. Jordy Clasie ontfutselde de blunderende Rochdi Achenteh de bal en kon Immers aanspelen. Hij prikte de bal in de korte hoek.

In de rust liet PEC-coach Ron Jans zijn onvrede blijken door drie spelers te wisselen. De gewenste uitwerking kreeg het niet. In de 54ste minuut maakte Jean-Paul Boëtius in twee instanties de 3-0, waarna de Rotterdammers het duel freewheelend uit konden spelen.

Beste thuisploeg
Met de zege eindigt Feyenoord het kalenderjaar als beste thuisploeg. In achttien thuiswedstrijden werden liefst 44 punten gepakt. Geen andere Nederlandse ploeg kan zulke cijfers overleggen. Bovendien won Feyenoord voor de vierde keer op rij in Eredivisieverband en is het gat naar koploper Vitesse nog maar vier punten. Ajax heeft een punt meer, maar ook nog een duel tegoed. Als de Amsterdammers zondag bij Roda JC winnen passeren ze Vitesse op basis van een beter doelsaldo.

Voor PEC komt de winterstop als geroepen. De formatie van Jans was na vier duels in de Eredivisie de trotse koploper met de maximale score, maar won in de veertien daaropvolgende duels nog maar één (!) keer. ADO werd met 6-1 verslagen. De overige dertien optredens werd er niet gewonnen, waardoor het gat met hekkensluiter NEC bijvoorbeeld maar zeven punten is terwijl de Nijmegenaren nog een duel minder gespeeld hebben. De zegeloze reeks duurt inmiddels alweer acht wedstrijden.

Onder luid applaus werd Lex Immers in de 82ste minuut naar de kant gehaald. Met twee goals was hij de gevierde man.
Onder luid applaus werd Lex Immers in de 82ste minuut naar de kant gehaald. Met twee goals was hij de gevierde man.
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen